Hlavní obsah

Tlak na postih ruského miliardáře Abramoviče v Británii sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří mu jeden z nejpopulárnějších fotbalových klubů světa, v Londýně vlastní luxusní nemovitost, na domácí tribuně Chelsea FC se však jeho majitel Roman Abramovič v posledních letech prakticky neobjevoval. A je vysoce nepravděpodobné, že by ruský oligarcha mohl ještě někdy v Británii bydlet, napsal nyní list Daily Mail s odvoláním na britské bezpečnostní zdroje.

Foto: ČTK

Roman Abramovič

Článek

Miliardář s odhadovaným majetkem ve výši 14,4 miliardy dolarů (přes 317 miliard korun), jenž je označován za spojence prezidenta Vladimira Putina, v Británii oficiálně žádným sankcím nečelí.

Už v roce 2018 ale britské úřady Abramovičovi neprodloužily vízum, pětapadesátiletý miliardář následně přesídlil do Tel Avivu a získal i izraelský pas. Ten mu umožňoval do Británie přicestovat, to však dělal jen velmi zřídka.

Chelsea mu dluží

Volání po postihu Abramoviče, exgubernátora Čukotky, jenž za nejasných okolností zbohatl v 90. letech na obchodu s ropou a zemním plynem, v těchto dnech v Británii zesílilo.

Opoziční labouristický poslanec Chris Bryant v parlamentu vytáhl údajný uniklý vládní dokument z roku 2019, podle něhož se o miliardáře zajímaly britské úřady kvůli jeho „vazbám na ruský stát a spojení s korupčními praktikami“.

Abramovič se připravuje na sankce. Fotbalovou Chelsea svěřil nadaci

Evropa

„Pan Abramovič by tedy jistě již neměl mít možnost vlastnit v této zemi fotbalový klub,“ hřímal Bryant. „A jistě bychom měli zvážit zabavení některého jeho majetku včetně jeho sídla za 152 milionů liber (4,4 miliardy korun),“ dodal podle televize Sky News.

Jak ale připomněl magazín Forbes, Abramovič má proti podobným hrozbám slušnou pojis­t­ku. Klub Chelsea totiž svému majiteli dluží dvě miliardy dolarů (44 miliard korun), které by mohl požadovat zpátky.

Abramovič v sobotu oznámil, že předal „dozor a péči“ nad klubem správní radě klubové charitativní nadace.

Miliardář tehdy silně zadlužený klub koupil v roce 2003, od té doby jeho tým pětkrát vyhrál Premier League a dvakrát triumfoval v Lize mistrů i Evropské lize.

Portugalsko si posvítí na Abramovičovo občanství

Zahraniční

I pro další ruské oligarchy, kteří už se na sankčním seznamu ocitli, může být obejití postihů snazší než kdy dřív – a to díky rychlému rozvoji kryptoměn, podotkl list New York Times s tím, že této možnosti už využívá i Írán či Severní Korea. Ruská centrální banka přitom koncem letošního ledna navrhla zákaz používání a těžby kryptoměn na ruském území.

Reklama

Výběr článků

Načítám