Hlavní obsah

Teroristé plánovali sérii útoků v Evropě

– Londýn
Právo, Vladimír Plesník

Policejní razie ve Velké Británii minulý týden odkryla sérii připravovaných teroristických útoků v několika evropských zemích. Mozkem, který je připravil a stál v pozadí, byl Rašíd Raúf, šéf evropské odnože al- Kajdá. Napsal to britský list The Sunday Times s odvoláním na blíže neupřesněné vyšetřovatele.

Foto: Darren Staples , Reuters

Policisté prohledávají podezřelý dům v Manchesteru.

Článek

Podle britské tajné služby Rauf vybudoval síť teroristických buněk v Británii, Francii, Belgii a některých dalších evropských zemích. „Většinou šlo o studenty, ale nechyběli mezi nimi ani tzv. spáči, tedy lidé, kteří žijí jako naprosto spořádaní občané, ničím na sebe neupoutávají pozornost a trpělivě se připravují na rozhodující operaci,“ uvedl britský bezpečnostní zdroj.

„Mluvíme tady o rozsáhlém teroristickém spiknutí," dodal.

Při rozsáhlé razii pod kódovým označením Pathway (Pěšina) pozatýkaly britské bezpečnostní síly minulou středu v Manchesteru, Liverpoolu a v jejich okolí 12 podezřelých, z toho jedenáct Pákistánců. Jedenáct z nich policie stále zadržuje. [celá zpráva]

Mluvíme tady o rozsáhlém teroristickém spiknutí
britský bezpečnostní zdroj

Britské deníky v pátek uvedly, ze podezřelí připravovali na Velikonoce bombové útoky v Manchesteru v místech, kde se dala předpokládat vysoká koncentrace lidí- v nákupní střediscích, oblíbených diskotékách a nočních barech.

Při protiteroristické akci zatkla britská policie 12 mužů

Policie musela spustit zátah za bílého dne, o několik hodin dříve, než původně zamýšlela. Postaral se o to únik citlivých informací, když fotoreportéři zachytili ve středu ráno šéfa protiteroristické sekce Scotland Yardu Boba Quicka. V podpaždí nesl přísně tajné dokumenty s údaji o chystané razii. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Bob Quick

Bývalý šéf britské protiteroristické jednotky Bob Quick, který nesl tajné dokumenty jako "na trh".

FOTO: Profimedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám