Hlavní obsah

Teroristé chtěli v Amsterdamu sestřelit izraelské letadlo

Právo, DPA, rsk
AMSTERDAM/ŘÍM

Skupina islámských radikálů, které v polovině října měsíc pozatýkala nizozemská policie, připravovala útok na letadlo izraelských aerolinií El-Al. Uvedla to v sobotu nizozemská televize Nova s odvoláním na policejní a zpravodajské kruhy.

Článek

Samir Azzouz (19) a jeho komplicové chtěli sestřelit izraelský stroj na amsterodamském letišti Schiphol, pravděpodobně krátce po vzletu. Syn marockých přistěhovalců Azzouz přemluvil dva zaměstnance jedné logistické firmy sídlící poblíž letiště, aby mu dodali informace pro přípravu útoku. Podle prokuratury připravil po vzoru palestinských sebevražedných atentátníků videonahrávku s poselstvím na rozloučenou. Rovněž se pokusil obstarat výbušniny a zbraně pro teroristický útok.

Policie při rozsáhlé razii v Haagu, Amsterodamu, Leidenu a Almere 14. října zadržela dalších sedm lidí ve věku od 17 do 30 let. Podle vyšetřovatelů plánovali mimo jiné útoky na nizozemské politiky a instituce. [celá zpráva]

Nizozemská média připomínají, že Azzouze loni v dubnu porota osvobodila v soudním procesu týkajícím se údajné přípravy teroristického útoku na jadernou elektrárnu. Jeho advokát prohlásil, že nová obvinění jsou zcestná.

Italský ministr vnitra potvrdil nebezpečí atentátu na premiéra

Italský premiér Silvio Berlusconi se skutečně měl stát terčem útoku sebevraha při zápase fotbalového klubu AC Milán. V pátek to potvrdil ministr vnitra Pisanu. "To, co říkal Berlusconi, je pravda, více nemohu dodat," řekl agentuře AKI.

Berlusconi ve čtvrtek listu Libero sdělil, že se měl stát cílem atentátu. [celá zpráva]

V pátek se objevila zpráva, že před útokem varovali italskou tajnou službu cizí agenti. Podle nich mělo atentát provést více sebevrahů při utkání milánského klubu s německým. Jediným termínem je 6. prosinec, kdy se AC Milán utká s Schalke 04 na San Siru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám