Hlavní obsah

Silvio Berlusconi: měl jsem se stát obětí atentátu

Novinky, Jan Rovenský (Řím), Právo, Novinky, Guardian, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italský premiér Silvio Berlusconi ve čtvrtečním vydání deníku Libero uvedl, že ho chtěl při fotbalovém utkání zabít útočník-sebevrah. Zároveň obvinil opozici a média z nahrávání teroristům.

Článek

"Jsem cílem přímé hrozby. Na fotbalovém stadiónu na mě měl být spáchán sebevražedný útok," uvedl bez dalších podrobností Berlusconi. "To se však netýká jen mě, ale cílem je zde i Itálie. Copak to lidem nevadí?" ptal se. "Mluvíme tady o záchraně naší země."

Premiér však listu neprozradil, zda hrozba už pominula, či jak se záměr teroristů podařilo odhalit. Sebevražedný útok se pravděpodobně měl odehrát při utkání klubu AC Milán, který Berlusconi vlastní a na zápasy občas chodí jako divák.

Berlusconi proti invazi do Iráku

Tento týden se Berlusconi ve Washingtonu setkal s americkým prezidentem Bushem. Médiím při návštěvě řekl, že se snažil USA ještě před válkou v Perském zálivu přesvědčit, aby nepodnikaly invazi do Iráku. Společné tisková konference obou státníků po schůzce však byla zrušena.

Novináři a členové opozice okamžitě poukázali na nesmyslnost premiérových tvrzení, Berlusconi je však záhy obvinil z protiitalské rétoriky. "Kdyby novináři a politici ctili Itálii, pak by pochopili, že to, co jsem řekl, byla pravda," prohlásil s tím, že k němu média cítí "nenávist".

Podle premiéra se popírání jeho slov nezakládá na pravdě a poškozuje to národní zájmy. "Uvědomují si, že naše občany vystavují smrtelnému nebezpečí?" rozčiloval se. Berlusconimu prý obzvlášť pohnula žlučí kresba na titulní straně deníku Corriere della Sera, kde karikaturista zobrazil Bushe a italského premiéra, jak křičí smíchy a prezident USA se ptá: Tak ty jsi říkal, že jsi byl proti válce?!

Itálie USA varovala

Italská vláda před útokem Spojené státy varovala, že informace o Husajnově jaderné programu jsou lživé. Uvedl to Massimo Brutti z opozočních Levicových demokratů s odvoláním na šéfa italských zpravodajců generála Nicola Pollariho. Ten popřel zprávy o údajném zájmu Irku koupit v Nigeru uran. Senátor Brutti uvedl, že podle Pollariho tyto  "dokumenty neodpovídají skutečnosti".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám