Hlavní obsah

Tequila zažívá v USA boom, je tam druhou nejprodávanější pálenkou po vodce

Mexický národní nápoj tequila zažívá v posledních letech obrovský boom a ve Spojených státech byla v loňském roce druhým nejprodávanějším destilátem. Bude-li tento trend pokračoval, mohla by tequila podle některých odhadů překonat vodku, která je v USA zatím stále kořalkou číslo jedna. Informoval o tom server televize CNBC, který se odvolává na údaje americké rady pro destiláty (DISCUS). Ta sdružuje výrobce a obchodníky s těmito nápoji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodej tequily se loni ve Spojených státech zvýšil oproti předchozímu roku o 30 procent, což byl druhý nejrychlejší nárůst za předmíchanými nápoji – jejich prodej vzrostl o 42 procent. Třetí místo v tomto srovnání loni obsadila irská whiskey.

Nejoblíbenějším destilátem je ale v USA stále vodka, která si toto místo drží už od 70. let minulého století, píše CNBC.

Milovnice ginu má doma stovky lahví, utratila už statisíce

Muži

Více tequily než Američané vypijí pouze Mexičani. Poptávka po této pálence roste tak rychle, že surovina pro její výrobu téměř nestačí dozrávat. Trvá totiž zhruba sedm let než modrá agáve, z níž se tequila vyrábí, doroste do správné kvality.

O účincích modré agáve věděli už staří Aztékové, kteří z ní začali dělat nápoj pulque. Ten se vyrábí kvašením šťávy z agáve a dodnes je v Mexiku národním nápojem. Destilovat tequilu ale začali až Španělé v 16. století u obce Tequila. První velkovýrobou proslul don Pedro Sánchez de Tagle, markýz z Altamiry, který je označován za „otce tequily“.

Jak poznat, že se z občasného domácího popíjení stává vážný problém

Zdraví

V současnosti se smí pravá mexická tequila vyrábět pouze v pěti mexických spolkových státech – Guanajuato, Michoacán, Nayarit, Tamaulipas a Jalisco. Oblast pěstování modré agáve ve státě Jalisco je i na seznamu světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám