Hlavní obsah

Tálibán: Ženy smí studovat, ale v segregovaných třídách

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ženy v Afghánistánu budou moci i nadále studovat na univerzitách. Podmínkou ale budou segregované třídy vyhrazené pro ženy. Uvedl to ministr vyššího vzdělání Abdul Baki Hakkání, kterého jmenovalo radikální islamistické hnutí Tálibán po svém srpnovém nástupu k moci. Další podmínkou má být oblečení odpovídající islámskému právu, jeho výklady se však různí.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Vlajka Tálibánu na zdi před komplexem americké ambasády v Kábulu

Článek

Ministr Hakkání představil nová pravidla na tiskové konferenci jen několik dní poté, co Tálibán sestavil vládu, ve které není ani jedna žena. Vláda se podle něj nechce vracet 20 let zpátky. „Začneme stavět na tom, co dnes existuje,” uvedl ministr.

Studentky univerzit se budou musel chovat podle pravidel stanovených Tálibánem, včetně pravidel pro odívání. Ministr Hakkání však podle agentury AP neupřesnil, zda bude stačit šátek, nebo zda si ženy budou muset zakrývat i obličej.

Tálibové zastřelili bratra bývalého viceprezidenta

Zahraniční

„Nedovolíme chlapcům a dívkám studovat dohromady. Nedovolíme společné vzdělávání,” prohlásil Hakkání. Studijní osnovy a vyučované předměty se také změní, uvedl ministr bez dalších podrobností.

Mnoho Afghánců na od počátku hledí skepticky na sliby radikálního hnutí zachovat rovnoprávnost. Tálibové za své dřívější vlády v letech 1996 až 2001 prosazovali přísnou interpretaci islámského práva šaría.

Afghánské ženy v Kábulu demonstrovaly za svá práva. Tálibové na ně přišli s bičem

Blízký a Střední východ

Dívky tehdy nemohly navštěvovat školy, ženy nesměly až na výjimky pracovat, hudba a televize byly zakázány a podezřelí zločinci byli na veřejnosti bičováni, mrzačeni či popravováni.

Tento týden Tálibán násilně potlačil protest za rovnoprávnost žen, což vyvolalo značnou nevoli a nedůvěru zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám