Hlavní obsah

Tajfun Trami udeřil na Japonsko, zvedl hladinu moře o dva metry

• Aktualizováno

Jihozápad Japonska zasáhl tajfun Trami, který s sebou přinesl silný déšť a vítr. Zrušeny musely být četné lety a vlakové spoje, a to i v oblasti Tokia. Televize NHK informovala, že zrušeno bylo 930 leteckých spojů. U pobřeží prefektury Wakajama se zvedla hladina moře o dva metry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku řádí tajfun TramiVideo: Reuters/AP

 
Článek

Na jižním ostrově Kjúšú byly zaplaveny zemědělské usedlosti a domy, pro desítky tisíc lidí byly vydány evakuační příkazy. Z jižního Japonska je hlášeno 51 zraněných.

Na Okinawě vítr už v sobotu poškodil elektrické vedení, na hlavních letištích v celé zemi, včetně dvou tokijských, bylo zrušeno mnoho spojů. K Tokiu by měl tajfun dorazit během neděle, v pondělí by měl zasáhnout sever Japonska.

Železniční spojení rychlovlaky je rušeno podle toho, kudy právě nejsilnější nápor větru prochází. Tokio ohlásilo přerušení spojů po 20:00 místního času (13:00 SELČ).

Japonští meteorologové uvedli, že Trami se po pohybuje rychlostí 50 kilometrů v hodině, ale v jeho centru jej doprovází vítr o síle až 162 kilometrů za hodinu. Lidé se podle expertů mají připravit na extrémně silné poryvy větru, vydatné deště, bouře a záplavy.

Foto: Takuto Kaneko, ČTK/AP

Loď se naklání v bouři u Yonabaru (prefektura Okinawa).

Trami se přežene nad stejnými oblastmi, které začátkem září zasáhl jeho předchůdce Jebi. Byl nejsilnějším tajfunem zaznamenaným v Japonsku za posledních 25 let a v oblasti Ósaky způsobil smrt 11 lidí. Při silných červencových deštích, které postihly západ Japonsko, přišlo o život 221 lidí.

Ósacké letiště, jež bylo zaplaveno při tajfunu Jebi, uzavřelo své dráhy od neděle dopoledne do pondělního rána. Po tajfunu Jebi letiště naplno obnovilo provoz až 21. září.

V jižním a západním Japonsku dostalo příkaz k evakuaci 700 000 domácností, v prefekturách Okinawa a Kagošima je bez proudu zhruba 300 000 rodin. Trami byl na pětibodové škále tajfunů zařazen do 2. kategorie. Má postupně dorazit na severovýchod země a přejít přes ostrovy Kjúšú a hlavní ostrov Honšú.

Reklama

Výběr článků

Načítám