Hlavní obsah

Syrské jednotky v Libanonu se stáhnou k hranicím, neodejdou

BEJRÚT

Syrský prezident Bašár Asad oznámil v sobotu před syrským parlamentem, že se do dvou let všechny syrské jednotky v Libanonu stáhnou do údolí Bikáa k syrsko libanonským hranicím. Pak se má jednat o úplném stažení, které požadují OSN i USA. Jde o kompromisní řešení, které odmítá americký prezident Bush.

Foto: Vratislav Konečný

Vodní dům

Článek

Ze slov syrského vůdce nicméně není jasné, co mínil pohraniční oblastí ani zda má v úmyslu do budoucna nějaké vojáky v Libanonu ponechat.

"Shodli jsme se s libanonským prezidentem Emilem Lahoudem, že by se nejvyšší orgány  Libanonu a Sýrie měly sejít,  aby schválily příští týden plán na stažení," uvedl Asad v řeči v parlamentu, která byla přenášena.

Sdělil, že má zájem stažení syrských vojsk z Libanonu koordinovat se Spojenými národy, přičemž OSN by se měla procesu účastnit. "Naším zájmem je vzájemná bezpečnost Libanonu a Sýrie." 

"Nejsme proti stažení," řekl Asad, ale dodal, že to nesmí být vyvolané vnějším tlakem. Mělo by k němu dojít, když se Libanonci na stažení dohodnou. Opozice je požaduje, ovšem prosyrská libanonská vláda omítla i rezoluci Rady bezpečnosti ze září loňského roku, která stažení požadovala.

"Nezůstaneme (v Libanonu) jediný den, pokud tam bude převládat shoda na syrském odsunu...," uvedl Asad a dodal: "Naše řešení je postupný a organizovaný odchod. Tímto krokem Sýrie naplní požadavky dané mírovou dohodou z Táifu (z roku 1989, která ukončila libanonskou občanskou válku) a dodatkem k rezoluci OSN číslo 1559."

Současně Asad dodal, že stažení neznamená, že by se Sýrie vzdala zájmů v Libanonu.  

Tlak Bushe a Chiraka

Asad vystoupil poté, co ho americký prezident Bush i jeho francouzský protějšek Chirac opět vyzvali ke stažení syrských vojsk z Libanonu .

Americký prezident George Bush v pátek znovu apeloval na Damašek, aby z Libanonu odsunul všechny své bezpečnostní síly včetně pracovníků tajných služeb. V Libanonu nyní působí asi 14 000 syrských vojáků a tisíce příslušníků syrských tajných služeb. Při setkání s francouzským prezidentem Chirakem Bush řekl: "Syrská vojska a syrské tajné služby musejí odejít z Libanonu teď. Když říkáme stažení, myslíme kompletní stažení a ne nějaké polovičaté opatření." Odmítl očekávaný Asadův kompromis.

Libanonci na masových demonstracích požadují stažení syrských vojsk Proti přítomnosti syrských vojsk začali silně vystupovat po atentátu na expremiéra Rafika Harírího.

Napětí a pohyb vojsk v LIbanonu

Zhruba 15 metrů od hotelu Beau Rivage, který je hlavním sídlem syrské rozvědky pro oblast Bejrútu a představuje symbol syrské moci v libanonské metropoli, bylo v sobotu na tři čtvrtě hodiny rozmístěno na 50 libanonských vojáků s třemi obrněnými transportéry.

V sobotu odpoledne byl zaznamenán také pohyb libanonských vojsk "Tanky a nákladní auta s libanonskými vojáky jely do údolí Bikáa. Na cestě z Bejrútu do Biká byly vidět hlídky," uvedl svědek pro agenturu DPA.

"Je to předzvěst větších pohybů," sdělil zdroj z libanonských bezpečnostních sil.

Libanonský ministr obrany Abudl Rahim Murad očekával, že vojska budou přemístěna do údolí Bikáa poblíž syrských hranic. Podle něj nepůjde o stažení.

Syrská vojska přišla do Libanonu v roce 1976 v době občanské války. Pomohla v roce 1990 nastolit v zemi mír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám