Hlavní obsah

Sýrie odsune část vojáků z Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Syrská armáda se připravuje na okamžité přeskupení svých sil v Libanonu. Oznámil to v úterý syrský velvyslanec Sýrie v OSN. Před třemi týdny schválila Rada bezpečnosti OSN stažení všech zahraničních vojsk z Libanonu. V zemi je 17 000 syrských vojáků.

Foto: archiv Petr Polášek

Petr Polášek předává obraz Heleně Vondráčkové.

Článek

Z oznámení není jasné, kolika syrských vojáků je redislokace bude týkat a zda povede k úplnému stažení Syřanů z Libanonu. 

Syrský ministr obrany generál Hassan Terkumani v úterý pokračuje v jednání se svým libanonským protějškem. "Domlouvají se na praktických otázkách vztahujících se k přesunu syrských sil. O něm se bude jednat později, ještě v úterý nebo zítra," řekl libanonský mluvčí Rafiq Šalala.

Libanon odmítá rezoluci OSN

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN přijatá před třemi týdny vyzývá k respektování politické samostatnosti Libanonu a požadovala stažení všech zahraničních vojsk ze země. Totéž minulý týden žádal i americký vyslanec William Burns. V Libanonu jsou syrská vojska od roku 1976.

Libanon rezoluci odmítl s tím, že jde o vměšování do vnitřních záležitostí země. Řekl, že nic nemíní měnit na blízkých vztazích se Sýrií.

Reklama

Výběr článků

Načítám