Hlavní obsah

Svět čelí nové recyklační výzvě, hromadám roušek

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý měsíc se ve světě použije zhruba 129 miliard jednorázových roušek. Výsledkem jsou podle webu PhysOrg hromady odpadu. Ochranné pomůcky proti pandemii covidu-19 tak zhoršují další „pandemii“, jíž je nárůst odpadních plastů. K jejich likvidaci vyvíjejí různé státy různorodé aktivity.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Použité masky vyrobené z polypropylenu obvykle míří do popelnic, odkud putují na skládky nebo na spálení. Jen ve Francii skončilo loni podle parlamentní zprávy v popelnicích přibližně čtyřicet tisíc tun roušek bez možnosti recyklace. Stejně jako třeba u špinavých plenek je u nich při recyklaci problém s vysokými náklady na jejich sběr, na vytřídění z ostatního odpadu.

Experti a firmy zatím hledají cesty, jak roušky využít, i když to zatím není příliš výnosný podnik. Vědci v Austrálii je chtějí podle webu news.com.au použít v materiálu na výstavbu silnic.

České diamantové roušky míří do světa

Styl

„Roušky mají dobrou pevnost v tahu; mohou zpevnit beton, což je velmi důležité,“ prohlásil Mohammad Saberian, výzkumný pracovník z melbournské univerzity RMIT.

V Británii si několik nemocnic obstaralo zařízení, které taví plastové pláště a roušky a dělá z nich modré desky. V USA se použité roušky používají k výrobě laviček. A ve Francii se z nich dělají podlahové krytiny do automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám