Hlavní obsah

Švédským rodičům zemřel chlapec z ČR, stojí před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JÖNKÖPING

Soud ve švédském Jönköpingu začal v pondělí projednávat případ úmrtí tříletého adoptovaného českého chlapce, který byl nalezen mrtev s četnými poraněními. Chlapec zemřel 8. ledna letošního roku. Adoptivní rodiče byli umístěni do vazby a jsou obviněni ze zanedbání péče, která vedla k jeho smrti, ne však z jeho zabití.

Článek

"Nezvládli situaci," řekl prokurátor Stefan Edwardson. "Nevíme přesně, jak přišel chlapec ke svým zraněním."  Ze své původní vlasti chlapec přijel zdravý a švédské sociální úřady při kontrolách vloni na podzim neobjevily žádné nesrovnalosti.

Před soudem přitom byly předloženy děsivé obrázky chlapcových poranění. Zhnisané rány byly na břiše, slabinách, nohou i na zádech. Část tkáně byla nekrotická. "Je jasné, že chlapec trpěl velkými bolestmi," uvedl státní zástupce Stefan Edwardson pro list The Local a dodal: "Kdyby mu byla včas poskytnuta první pomoc, jeho život by podle lékařské expertizy bylo možné zachránit."

Matka však zavolala záchranku až ve chvíli, kdy chlapec už nejevil známky života, ráno se neprobudil. Adoptivní rodiče se jej snažili léčit sami.

Oba rodiče popírají obvinění. Jejich advokát k tomu poznamenal: "Nemysleli si, že situace je natolik vážná." Adoptivní matka byla proto vyšetřena psychiatry, ale ti nezjistili, že by ztratila soudnost. Žena je navíc obviněna z týrání chlapce, kterého nutila, aby slízal vlastní moč z podlahy. Otec je zase obviněn, že chlapci způsobil vážná zranění na břiše.

Díte se prý rodičům omrzelo

Svědci a příbuzní uvádějí, že oba adoptivní rodiče byli chlapcem unaveni a mluvili o něm chladně. Švédský bulvární deník Expressen k případu poznamenal, že si adoptivní rodiče půjčili asi 30 000 švédských korun (kolem 90 000 Kč) právě na to, aby si mohli chlapce osvojit. Dítě opustilo Českou republiku loni v létě. Adoptivní rodiče podle deníku chlapci nejprve kupovali hračky, vzali jej do zoologické zahrady, do zábavního parku a na dovolenou k moři do Turecka.

Podle listu chlapcova biologická matka byla úřady donucena předat své dítě k adopci. Předtím, než byl adoptován do zahraničí, byl hoch umístěn do dětského domova.

Souzený pár má z dřívější doby jednu vlastní dceru. Proces bude pokračovat v pátek.

Otázky okolo adopcí

"Pro adopce existují velmi přísné předpisy. Dětský domov, kde chlapec vyrůstal, i my jsme případem velmi šokováni. Pokoušíme se vysvětlit úřadům v původní zemi, že jde o zcela výjimečnou událost," řekla k tragédii Eva Johanssonová Melinová z organizace, která adopci z Česka do Švédska zprostředkovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám