Hlavní obsah

Svědkyně vraždy švédské ministryně: útok byl brutální

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Útok na švédskou ministryni Annu Lindhovou byl velmi "brutální", uvedla ve čtvrtek před soudem svědkyně atentátu Eva Franchellová. Po ní vypovídal ve Stockholmu i patolog Henrik Druid. Jako posledního dnes odpoledne vyslechne soud vraha Mijailo Mijailovice (25). Mladík se k činu už před zahájením líčení přiznal.

Foto: Pivovarské muzeum

Pivovarské muzeum v Plzni u příležitosti 55. výročí svého vzniku připravuje v letošním roce sérii zajímavých výstav.

Článek

"Šly jsme tehdy nakupovat. Chtěla (pozn. oběť) si koupit šaty - měla jít diskutovat do jakési televizní debaty," vzpomíná Franchellová, která pro Lindhovou pracovala v letech 1994 až 2000 jako tisková mluvčí.

"Vrhl se na Annu a zatlačil ji do kouta. Začal ji bodat. Nůž jsem ale neviděla," popsala svědkyně následně útok.

Na dotaz soudu, jestli si pamatuje, zda vrah nebo jeho oběť při činu mluvili odpověděla: "Nevím. Ten mladík byla ale velmi agresivní. Viděla jsem jen krev, jak ji vytéká z oblasti břicha."

Na otázku Mijailovicova obhájce Petera Althina, zda pachatel vypadal jako člověk eventuálně ovlivněný nějakými prostředky, Franchellová připustila, že tak působit mohl. Linie obhajoby spočívá v tvrzení, že Mijailovic je psychicky nemocný člověk a nikoli chladnokrevný vrah jednající záměrně.

Rozsudek v pondělí

Soudní lékař Druid vypověděl, že pachatel ministryni zabil devíti ranami. "Nůž měřil zhruba sedm centimetrů," konstatoval na základě pitvy. "Útočník měl neuvěřitelnou sílu," doplnil.

Dnešního přelíčení se měl zúčastnit i třetí svědek: britský expert na analýzu DNA. Ten nakonec vyslechnut nebyl vzhledem k tomu, že Mijailovic se k zabití Lindhové sám přiznal.

V průběhu dnešního dne je na programu ještě dodatečný výslech obžalovaného Mijailovice. Hlavní přelíčení skončí v pondělí.

Ann Lindhová

  • do Sociální demokracie vstoupila brzy po dosažení dvaceti let
  • v roce 1982 se poprvé stala poslankyní tamějšího parlamentu
  • v roce 1994 převzala post ministryně životního prostředí
  • v roce 1998 přešla do čela ministerstva zahraničí
  • z hlediska pravomocí patřila v posledních letech ke třem nejmocnějším lidem v zemi
  • byla označována za rozhodného stoupence švédského vstupu do EU a přijetí euroměny
  • vdaná za ministra civilních záležitostí Bo Holmberga, měli společně 2 syny

Zdroj Novinky/ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám