Hlavní obsah

Summit G8 odložil závěrečné deklarace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GLENEAGLES (Británie)

Teroristické útoky v Londýně ve čtvrtek přiměly účastníky summitu nejvyspělejších zemí světa G8 odložit na pátek závěrečné deklarace o pomoci rozvojovým zemím v Africe a o boji proti důsledkům globálního oteplování.

Článek

V této otázce podle dostupných zdrojů dosáhl summit v zásadě dohody. Nejvyšší státníci útoky v Londýně svorně odsoudili. Britský ministerský předseda Tony Blair v prohlášení zdůraznil, že útoky považují země na summitu G8 za útok proti všem.

Zmínka o Kjótském protokolu

Podle německého vyjednávače Bernda Pfaffenbacha se představitelé G8 domluvili, že budou usilovat o snížení emisí skleníkových plynů prosazováním ekologičtějších technologií a efektivnějšího využívání energie. V závěrečném prohlášení bude zmínka i o Kjótském protokolu, ale v textu nejsou zmíněna žádná konkrétní čísla a už žádné změny v něm nenastanou. Kjótský protokol, který reguluje emise, USA jako jediná země z G8 neratifikovaly.

Podle informací z britské delegace by dokument měl obsahovat prohlášení, že jedním z důvodů klimatických změn je znečištění ovzduší a že země světa s tímto problémem naléhavě musejí něco dělat.

Americký prezident George Bush a Blair se dnes shodli, že je nezbytný nový, celosvětový konsenzus o ochraně klimatu "mimo Kjótský protokol". Nová shoda by měla prý respektovat zájmy USA a zahrnout také rozvojové země, jejichž produkci skleníkových plynů Kjótský protokol vesměs nereguluje. Bush poznamenal, že omezení protokolu týkající se USA jejich hospodářství příliš podvazovaly.

Pomoc Africe

Summit se zabýval také rozvojovou pomocí chudým rozvojovým zemím, vesměs z Afriky. Za jeden ze svých úkolů si dal přispět mimo jiné ke zintenzivnění obchodu afrických zemí s vyspělými státy. Bush a Blair dnes prohlásili, že chtějí posílit pomoc Africe a rozvinout ji do nových forem.

K jejich konkretizaci vyzval summit G8 jak generální tajemník OSN Kofi Annan, tak předseda Evropské komise José Barroso. Ten hned šel příkladem a slíbil přidat 300 miliónů eur ročně na pomoc nejchudším zemím světa, které jsou vesměs v Africe. Celková pomoc EU tak dosáhne miliardy eur a bude zaměřena zejména na zvyšování obchodní kapacity těchto zemí.

Bush také řekl, že Spojené státy chtějí spolupracovat s Evropskou unií na odstranění zemědělských subvencí do roku 2010. Mluvčí evropského komisaře pro obchod Petera Mandelsona však uvedla, že tento termín nevypadá realisticky. Dohoda prý bude záviset na výsledcích jednání v ostatních oblastech.

Blair odpoledne odletěl do Londýna, aby předsesal krizovému štábu svolanému kvůli útokům. Večer se má vrátit na summit do skotského Gleneagles, kde ho dočasně zastupuje ministr zahraničí Jack Straw.

Na místě summitu nebyly a nebudou podle tamějších úředních zdrojů přijímána kvůli teroristickému úderu další bezpečnostní opatření.

Oddíly britské policie, mezi nimi i jednotky "těžkooděnců", obklíčily ráno ve skotském Stirlingu hlavní tábor odpůrců summitu skupiny G8, zablokovaly bránu a přinutily demonstranty zůstat uvnitř. Podle agentury AP ale během dopoledne začali být z tábora propouštěni někteří demonstranti poté, co byli prohledáni, zda nemají nebezpečné předměty. Celkovou situaci kolem tábora označila policie za klidnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám