Hlavní obsah

Summit G8: globální teplota by neměla vzrůst o dva stupně Celsia

Právo, CNN, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aquila

Shodou o hrubém rámci boje proti klimatickým změnám začal včera v italském městě Aquila, zničeném dubnovým zemětřesením, třídenní summit skupiny zemí G8. Oznámila to agentura DPA. V Aquile jsou šéfové států a vlád USA, Japonska, Německa, Francie, Británie, Itálie, Kanady a Ruska.

Foto: ČTK

Zleva japonský premiér Taro Aso, kanadský premiér Stephen Harper, americký prezident Barack Obama, francouzský prezident Nicolas Sarkozy, italský premiér Silvio Berlusconi a ruský prezident Dmitrij Medvěděv na setkání zemí G8 v italské Aquile.

Článek

„Uznáváme rozšířený vědecký názor, že růst průměrných teplot by neměl o dva stupně Celsia překročit úroveň v předindustriální době,“ stojí podle DPA v návrhu závěrečného prohlášení. Podle něj by se rovněž měly do roku 2050 snížit o polovinu emise skleníkových plynů.

CNN nicméně upozornila, že zatím nejde o žádný průlom, pokud takové závazky nepřevezmou i další klíčoví producenti skleníkových plynů, jako jsou Indie nebo Čína.

Právě kvůli jejich nesouhlasu s navrhovanou redukcí se v noci na středu na příslušných opatřeních nedohodlo 17 států Fóra velkých ekonomik (MEF), které produkují 80 procent emisí. Řešit to bude v prosinci klimatický summit v Kodani.

Brown varoval před druhou vlnou krize

V agendě státníků G8 jsou dále hospodářská krize, potlačení opozice v Íránu, íránské a severokorejské jaderné ambice i válka v Afghánistánu a šíření drog z této země. „Situace zůstává nejistá a rizika pro ekonomickou a finanční stabilitu trvají,“ citovala agentura AFP rovněž z návrhu komuniké, které získala z diplomatických kruhů.

„Zaznamenáváme příznaky stabilizace,“ říká nicméně návrh s tím, že účastníci podniknou „samostatně a kolektivně nezbytné kroky k převedení globální ekonomiky na cestu silného, stabilního a udržitelného růstu“.

Britský premiér Gordon Brown přesto odjížděl do Aquily se vztyčeným prstem a s varováním, že hrozí druhá vlna finanční krize, která souvisí s obnovením růstu. „Znamená to, že banky musí začít půjčovat, musí se obnovit obchod,“ připomněl, přičemž upozornil na protekcionismus i na nezbytnou pomoc miliónům nezaměstnaných po celém světě.

Co se týče Íránu, přibylo k problémům s jeho jádrem i pobouření nad brutálním potlačením opozice, která protestovala proti zmanipulování prezidentských voleb 12. června a žádala o jejich reprízu.

„Silné a jednotné poselství Íránu“ žádala před příjezdem německá kancléřka Angela Merkelová. Podle jejích slov summit ukáže, že formát G8 je nedostatečný. Na potřebu jeho rozšíření důrazně upozornila i Francie.

Kanada pomůže postiženému městu

Italský premiér Silvio Berlusconi přenesl místo konání summitu do zničené Aquily v italských Abruzzách v naději, že to pomůže oživit ekonomiku regionu. V jeho doprovodu si prohlédla postiženou vesnici Onna kancléřka Merkelová.

Otřesy ji z 90 procent srovnaly se zemí a zahynulo v ní 45 lidí. Kanadský premiér Stephen Harper oznámil pomoc své vlády Aquile ve výši pěti miliónů kanadských dolarů (80 mil. Kč). „Toto centrum bude pro studenty v Aquile, pro ty z Kanady i ze světa. Bude to místo pro vzdělávání a výměnu myšlenek,“ prohlásil premiér. Ve středisku má být knihovna, počítačová pracovna, tělocvična a několik víceúčelových místností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám