Hlavní obsah

Summit EU se komplikuje, Itálie blokuje kvůli migraci závěry ke všem tématům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve snaze prosadit do závěrů čtvrtečního summitu Evropské unie své požadavky týkající se migrační problematiky zablokoval italský premiér Giuseppe Conti schválení už domluvených závěrů schůzky k tématům jako je obrana a bezpečnost či digitalizace evropského hospodářství. O těchto tématech se šéfové států a vlád bavili odpoledne a v podvečer, diskuse o migraci je ale teprve čeká u neformální večeře.

Foto: Stephanie Lecocq, ČTK/AP

Kulatý stůl čtvrtečního summitu EU v Bruselu

Článek

„Protože si jeden členský stát vyhradil svou pozici k celým závěrům, žádné závěry nejsou v této chvíli přijaty,” uvedl Preben Aaman, mluvčí šéfa Evropské rady Donalda Tuska. Reportéři, kteří summit sledují z místa, už na Twitteru informovali o přesunutí plánované čtvrteční tiskové konference po jednání špiček Evropy na pátek.

Conte ostatně už při příchodu oznamoval, že je k podobnému kroku odhodlán, když před novináři žádal, aby EU přešla od slov k činům a Itálii se dostalo v migraci konkrétní pomoci. Řím žádá, aby se všechny země Unie přihlásily ke sdílení odpovědnosti za migranty, kteří jsou zachráněni ve Středozemním moři.

Některé evropské lídry s novými požadavky Říma ohledně migrace seznámil Conte už v neděli, kdy na neformální schůzce 16 premiérů a prezidentů k migrační problematice nečekaně představil desetibodový návrh.

Proti pravidlům EU

Conteho požadavek na sdílenou odpovědnost za ty, kdo překročí vnější hranici unie, je v rozporu se stávajícími pravidly EU a pro mnoho zemí nejspíš jen těžko přijatelný. Podle stávajících pravidel unijního azylového systému je za migranty zodpovědná první země, kde migranti vkročí na půdu EU.

Země nyní i přes celkový pokles migrantů mířících do EU ve srovnání s dobou největší migrační krize nese hlavní zátěž. Summit by měl přitom potvrdit plán připravený diplomaty a lidmi kolem předsedy Tuska, který předpokládá začátek prací na „vyloďovacích platformách”, tedy střediscích nejspíš v severní Africe, kam by byli z moře zachránění migranti převáženi místo toho, aby mířili do italských přístavů.

Před jednáním dávala řada premiérů a prezidentů najevo přesvědčení, že právě takové řešení - předpokládající dohody s africkými státy - by mohlo migrační proud rychle a výrazně omezit. Mnohé africké země se už ale vyslovily odmítavě.

Závěr summit nepřinese

Bez přijetí tak - přinejmenším prozatím - zůstaly závěry týkající se evropské obrany a bezpečnosti, podpory postupu Evropské komise v gradujícím obchodním sporu s USA, budoucího dlouhodobého rozpočtu unie, či přístupových rozhovorů s Albánií a Makedonií.

Představy Itálie jsou absolutně jiné než naše a myslím, že i jiné než Rakouska.
Andrej Babiš

Český premiér Andrej Babiš před začátkem večeře, kde se lídři mají právě migrací zabývat, novinářům řekl, že najít shodu bude podle něj velmi obtížné právě kvůli Italům. „Představy Itálie jsou absolutně jiné než naše a myslím, že i jiné než Rakouska,” řekl Babiš.

Už před začátkem summitu Babiš vyjádřil pochybnosti, že EU se na řešení migrace shodne. V tom se shodl i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která summit sice označuje za klíčový, jednoznačný výsledek od něj však neočekává. [celá zpráva]

Summit začal odlehčeně

Očekávaný bruselský summit začal ve čtvrtek se zhruba půlhodinovým zpožděním tradičně setkáním s předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim. Odpolední jednání bylo věnováno ekonomice a mezinárodnímu obchodu, včetně zmíněných komplikovaných vztahů mezi EU a USA a hrozící obchodní války.

Schůzka začala odlehčeně, když belgický premiér Charles Michel předal britské ministerské předsedkyni Therese Mayové belgický fotbalový dres. Belgie a Británie se večer utká v souboji na mistrovství světa v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám