Hlavní obsah

Summit Bush - Putin se uskuteční na Bratislavském hradě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Nejvyšší slovenští představitelé prezident Ivan Gašparovič, předseda parlamentu Pavol Hrušovský a premiér Mikuláš Dzurinda se v pondělí shodli, že místem americko - ruského summitu by měl být Bratislavský hrad. Americko - ruský summit je naplánovaný na 24. února.

Foto: PČR

Žamberští policisté zabránili dvacetiletému mladíkovi skončit se životem skokem z desetimetrové výšky.

Článek

Prezident Bush přiletí do Bratislavy v rámci svého evropského turné 23. února a bude jednat se slovenskými představiteli. Putin svůj pobyt v Bratislavě prodlouží do 25. února v rámci oficiální návštěvy Slovenska.

Hostitelem George W. Bushe budou prezident Gašparovič a premiér Dzurinda. Podle protokolu by měl hostit amerického prezidenta Gašparovič, ale Bush je rovněž šéfem americké exekutivy, proto bude jeho hostitelem také Dzurinda. Ve prospěch Dzurindy hovoří také fakt, že má s Bushem lepší osobní kontakty než Gašparovič.

"Americký prezident navštíví Slovensko poprvé. V rámci jeho evropského turné bude Slovensko jedinou zemí východní a střední Evropy, kterou prezident Bush navštíví. Chceme, aby tato návštěva byla vyvrcholením jeho evropské cesty," uvedl na tiskové konferenci Dzurinda.

Jednat se bude o vízové otázce

Gašparovič připustil, že tématem jeho rozhovoru s Bushem by mělo být také zrušení vízové povinnosti pro občany SR. "Chci ho požádat o vyjádření na toto téma. Pokud k nám přijede, znamená to, že nás považuje za důvěryhodného partnera. Taková důvěryhodnost by měla být základem toho, aby od nás víza nežádali," dodal.

Podle slovenských médií Rusko původně váhalo se souhlasem s místem konání summitu. "Slovensko - ruské vztahy jsou dobré a přátelské. Se Spojenými státy nás však navíc spojuje také spojenectví," reagoval Dzurinda.

Oblohu budou střežit slovenské MiGy

Slovensko na rozdíl od České republiky nevyužije letadel NATO F-16, které byly nasazeny při summitu aliance v Praze. Podle slovenského denníku Pravda může slovenské letectvo do této akce nasadit pět letadel MiG-29.

"Češi byli v jiné pozici, neměli takové kapacity jako my, museli využít pomoci Američanů," cituje deník velitele vzdušných sil Jozefa Dunaje. Ruské letouny MiG-29 jsou podle generála pro akci postačující. "Mají všechny potřebné vlastnosti a je jich také dostatečný počet," dodal Dunaj. Slovensko má celkem 20 strojů MiG-29.

Slovenští piloti podle velitele vzdušných sil žádné speciální cvičení na tuto akci neabsolvovali. Rozhodnutí o vzdušné ochraně by mělo podle něho padnout nejpozději dva týdny před summitem.

Stíhaček nemusí být dost

Letečtí experti předpokládají, že při vzdušné ochraně schůzky prezidentů Vladimira Putina a George Bushe přichází v úvahu více alternativ: stíhačky mohou být připraveny vzlétnout na letecké základně, anebo mohou hlídkovat ve vzduchu v okolí Bratislavy.

"Problém by nastal, pokud by zahraniční strany požadovaly nepřetržité hlídkování větší formace. K tomu by zřejmě nebylo dost letadel," uvedl bývalý letecký důstojník a nynější bezpečnostní analytik Peter Švec.

Náročné by bylo i zabezpečení nepřetržitého hlídkování ve vzduchu jednou nebo dvěma stíhačkami. Stroje MiG totiž nemohou tankovat při letu a Slovensko nemá k dispozici ani jedno tankovací letadlo. Letadla se proto udrží ve vzduchu jen něco přes hodinu a musely by kvůli doplnění paliva a technické kontrole přistát. "To by zabralo minimálně půl hodiny. Byla by to fuška, zejména pro techniky, ale zvládlo by se to," konstatoval důstojník, který nechtěl být jmenován.

Slovenská vláda minulý týden schválila na zabezpečení summitu 205 miliónů korun. Většina těchto prostředků půjde na nákup speciálně vybavených automobilů, výzbroje a ženijní techniky. Slovensko nasadí do akce 5500 policistů a 400 hasičů. V pohotovosti bude také armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám