Hlavní obsah

Sumatru vyděsilo další zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po zničující nedělní katastrofě se v noci na sobotu znovu ozvalo v jihovýchodní Asii zemětřesení. Zděšení obyvatelé indonéské Sumatry vybíhali ze svých domů, ale podle agentury DPA nejsou hlášeny žádné oběti ani významné škody. Zemětřesení mělo sílu přibližně 5 stupňů Richterovy škály.

Foto: Vojtěch Podstavek

Oliver Lakota, Olga Šroubková a Jihoon Song v kostele sv. Václava v Dobrušce.

Článek

Celkový počet obětí asijské přírodní katastrofy už přesahuje 124 000. Mezi nimi je také jedna Češka. [celá zpráva]

U dalších sedmi Čechů panují vážné obavy, že pohromu nepřežili. Jak sdělil český velvyslanec v Thajsku Jiří Šitler, počet vážných případů týkajících se českých občanů v této zemi vzrostl z pátečních pěti na šest. Vyplývá to z nových informací o nezvěstných Češích. Jeden český občan zřejmě zahynul také na Srí Lance.

Na Andamany a Nikobary se pomoc nedostala

Zatímco do většiny postižených zemí jihovýchodní Asie proudí masivní humanitární pomoc, na niž světové státy a instituce slíbily přes miliardu dolarů, na souostroví Andamany a Nikobary zatím indické úřady vstup mezinárodním humanitárním organizacím nepovolily. Důvodem je prý snaha chránit před vnějšími vlivy poslední desítky příslušníků místních kmenů. Na ostrově Kar Nikobar se také nachází základna indického letectva.

Působení humanitárních pracovníků je tak omezeno na metropoli souostroví Port Blair. Mnozí obyvatelé Andamanských a Nikobarských ostrovů nemají od neděle vodu ani potraviny. V pátek místní představitelé oznámili, že  na souostroví bylo pohřbeno 712 těl, panují ovšem obavy, že tu mohly přijít o život tisíce lidí. Nejméně 3745 osob se pohřešuje. Ti, kteří ztratili domovy, nyní proudí do osmi táborů v Port Blairu.

Thajský král vyzývá k optimismu a k obnově země

V Thajsku i dnes příbuzní prohlíželi seznamy 4812 mrtvých (z toho 2407 cizinců) a 6541 pohřešovaných v zoufalé snaze sehnat nějaké informace o svých nejbližších. Místní občané odnášejí těla obětí do buddhistických chrámů, kde mezinárodní týmy odebírají zemřelým vzorky DNA. Těla Thajců jsou pálena na hranicích.

Thajský král Pchúmipchon Adundét v novoročním poselství vyzval národ, aby se vzchopil a zahájil obnovu země. Premiér Tchaksin Šinavatra dnes prohlásil, že konečná bilance by se v Thajsku mohla pohybovat mezi 7000 a 8000 oběťmi. Většina nezvěstných je totiž podle něj také po smrti.

OSN upozornila, že se dostatečná pozornost ohledně pomoci nevěnuje nejhůře zasaženému africkému státu, Somálsku. Tam dorazili první humanitární pracovníci až ve čtvrtek. Kromě potvrzených 200 mrtvých, o nichž píše podle nejnovějších zpráv somálského prezidentského mluvčího agentura AP, tu přitom zůstalo na 50 000 lidí bez domova. Údajně se objevují již první případy průjmů a dalších nemocí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám