Hlavní obsah

Vraždený útok v Texasu: Muž pálil z jedoucího auta, zranil i 17měsíční dívku

Aktualizováno

Pět mrtvých a 21 zraněných včetně tří policistů si vyžádal sobotní střelecký útok na západě Texasu ve Spojených státech. Oznámila to policie s tím, že útočníka zastřelila, napsala agentura AP. Za poslední měsíc je to ve Spojených státech už třetí útok střelnou zbraní, z toho druhý v Texasu.

Foto: Mark Rogers, ČTK/AP

Vyšetřování střelby v Odesse v Texasu

Článek

Útok se odehrál mezi městy Midland a Odessa, která spolu těsně sousedí. Útočník nejprve začal střílet ze svého auta na dopravní policisty a jednoho z nich zranil. V autě byl sám, po incidentu s policisty pokračoval na západ směrem k Odesse. Zasáhl dalšího člověka a při průjezdu městem dál střílel po náhodných motoristech i kolemjdoucích.

Následně útočník ze svého auta vystoupil, ukradl poštovní dodávku a pálil dál, sdělil velitel policie v Odesse Michael Gerke. Při pronásledování chvíli nebyla situace jasná a policie se nejprve domnívala, že střelci jsou dva. Pachatel zamířil na parkoviště ke kinu a tam byl při přestřelce s policisty zasažen a zabit. Policie pak uvedla, že útočník z osobního auta a z poštovní dodávky je jeden a týž člověk.

Podle Gerkeho jsou mezi postřelenými tři policisté, z nichž jeden je zraněn těžce. Mezi zraněnými je také 17měsíční holčička, kterou do obličeje zasáhl střep. Do nemocnice ji dopravili letecky. Stav dalších sedmi zraněných je kritický.

Foto: Mark Rogers, ČTK/AP

Muž se modlí před zdravotnickým zařízením v Odesse v Texasu

„Myslíme si, že útočník byl jen jeden a že jsme ho dostali,” řekl televizi CNN starosta města Midland Jerry Morales.

Policie pak střelce identifikovala. Jeho jméno nesdělila, jen uvedla, že jde o bělocha ve věku 30 až 40 let. Motiv činu je nejasný, policie na 19:00 SELČ svolala do Odessy tiskovou konferenci.

Bílý dům oznámil, že prezident Donald Trump byl o útocích informován a situaci sleduje. Trump následně na Twitteru napsal, že o střelbě hovořil s ministrem spravedlnosti Williamem Barrem a že na místě jsou bezpečnostní složky včetně lidí z Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI).

Foto: Tim Fischer, ČTK/AP

Vrtulník monitorující situaci po střelbě v Odesse v Texasu

Sobotní střelba je druhý srpnový případ masového zabíjení v Texasu - v El Pasu 3. srpna útočník zabil 22 lidí.

Viceprezident Mike Pence po sobotních událostech sdělil, že je administrativa odhodlána pracovat s vůdci obou stran v Kongresu a tyto krutosti řešit. Reagovali také demokratičtí uchazeči o kandidaturu v prezidentských volbách. Bývalý viceprezident Joe Biden dělil, že je třeba „tuto epidemii zastavit”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám