Hlavní obsah

Stávka pilotů Air France zasáhla pětinu letů

Novinky, Jan Horák, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Zhruba každý pátý let francouzské letecké společnosti Air France musel být v pondělí zrušen kvůli čtyřdenní stávce, kterou v tento den zahájili piloti největšího francouzského leteckého dopravce. Podle informací z největšího pařížského letiště Charles-de-Gaulle se účast pilotů na stávce pohybuje mezi 15 až dvaceti procenty.

Článek

Stávka, která byla vyhlášena právě na období školních prázdnin, potrvá do čtvrtka. Piloti přitom stávkují již podruhé během tří týdnů. Podle údajů odborů usilují o zvýšení platů. Škody způsobené stávkou počátkem února odhadla Air France na 12 miliónů euro.

Bez omezení zůstane 90 procent letů

Vedení Air France v pondělí ráno ujistilo, že vše probíhá podle předpokladů a že se podaří zajistit na 90 procent letů. Cestující, jejichž lety byly zrušeny, mohou využít jiných spojů francouzského přepravce, který na některé své lety vyčlenil větší letadla. K dispozici jsou i místa v letadlech u jiných leteckých společností.

Letiště Charlese de Gaulla v Roissy severně od Paříže v pondělí zruší zhruba 13,5 procenta letů a menší letiště Orly na jih od metropole bezmála 15 procent letů. V Roissy zatím vyslyšela výzvy odborářů ke stávce zhruba pětina a na Orly necelá čtvrtina pilotů. 

Soud rozhoduje o osudu aerolinky Air Lib

Větší pozornost než poměrně slabá stávka pilotů Air France v pondělí ve Francii vzbuzuje očekávané rozhodnutí soudu o budoucnosti druhého největšího francouzského leteckého přepravce Air Lib, který 5. února zastavil provoz letadel. Očekává se, že obchodní tribunál v Créteil na pařížském předměstí, který se případem Air Lib zabývá od rána za zavřenými dveřmi, zvolí okamžitou likvidaci společnosti.

Pokud by se tak stalo, přišlo by s největší pravděpodobností už během příštích dvou týdnů o práci 3200 zaměstnanců Air Lib. Odboráři přitom doufají, že soud ještě dnes verdikt nevydá a rozhodnutí odloží. Tím by se podle nich podařilo získat čas na odvrácení bankrotu společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám