Hlavní obsah

Starosta Nagin nařídil nucenou evakuaci New Orleansu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW ORLEANS

Starosta New Orleansu Ray Nagin v úterý večer nařídil evakuaci zaplaveného města. Pořádkové síly a vojáci mají odvést občany, kteří evakuaci odmítají i násilím. Tvrdý postup se rozhodl uplatnit poté, co někteří obyvatelé města opakovaně vzpírali opustit své domy a majetek, když pro ně přijeli záchranáři.

Článek

Starosta Nagin v prohlášení instruoval pořádkové síly, že musejí "přinutit k evakuaci všechny osoby bez ohledu na to, zda tito lidé tam mají soukromý majetek a nemají chuť odejít." Přitom dodal: "Rozumím jim, že chtějí zůstat ve svých domech."

Problémem je, že 60 procent rozlohy města je stále ještě pod vodou, i když v řadě míst je již viditelný pokles hladiny. Prohlášení se vztahuje na všechny občany ve městě s výjimkou těch, kteří byli vládou pověřeni poskytováním humanitární pomoci. Netýká se obyvatel Algiers a západního břehu Osleans Parish.

Nagin ale popřel, že by těm, kdož odmítnou odejít, byl přerušen přísun potravin a tekutin. Během dne či dvou by měla být dokonce obnovena dodávka vody, ovšem tu bude nutné převařovat.

Ve městě hrozí infekce i požáry

Stojící voda v ulicích města je kontaminována velkým množstvím střevní bakterie E. Z vody je cítit odpad, hnijící mrtvá těla a na povrchu jsou patrné skvrny od oleje či benzínu.

"Situace je velmi výbušná, na povrchu vody je olej a vodou probublává plyn a nahoře je oheň," uvedl starosta. Policejní superintendant Eddie Compass sdělil: "Obyvatelé by měli být odvezeni pro své vlastní dobro."

Mnozí se už dříve obávali, že jejich majetek se stane obětí rabování, další si nedokázali představit rozsah katastrofy, anebo si mysleli, že situace v nouzových přístřeších bude ještě horší.

Bílý dům chce další peníze na pomoc

V úterý Bílý dům a zdroje z Kongresu potvrdily, že vláda George W. Bushe bude žádat o 30 až 50 miliard dolarů na další fázi záchranných akcí a obnovy hurikánem zničeních míst. O částku má požádat ve středu ráno. Již předtím bylo schváleno 10,5 miliardy dolarů na okamžitou pomoc.

NOVINKY/Ondřej Krynek s použitím foto od Google

Týden po zásahu hurikánu stále nechodí téměř 200 000 louisianských dětí  do školy. Podle amerických představitelů bude zapotřebí ještě několik dní, aby byla obnovena školní docházka pro 135 000 žáků státních škol a 52 000 studentů soukromých vzdělávacích zařízení.

Odvrácená tvář New Orleans

  • 70 procent obyvatel černé pleti
  • 20 procent pod hranicí chudoby
  • 21 procent bez vlastního auta
  • desetinásobek vražd než průměr v USA

Zdroj Právo/BBC

Postižené děti jsou rozptýleny v evakuačních střediscích či hotelech po celých Spojených státech. V oblasti New Orleansu, kde podle agentury AFP navštěvovalo školu na 700 000 žáků, je většina školních budov poničená natolik, že nebudou moci být v tomto školním roce vůbec otevřeny. Bez elektřiny je stále 350 000 domácností.

Reklama

Související témata:

Související články

V New Orleansu pohřešují i českého občana

Mezi pohřešovanými lidmi v okolí New Orleansu, které zasáhl hurikán Katrina, je i český občan. Rodina od něj nemá zprávy již několik dní. Novinkám informaci...

Výběr článků

Načítám