Hlavní obsah

Starosta Budapešti odstoupil z primárních voleb maďarské opozice

– Budapešť

Z primárních voleb maďarské opozice nečekaně odstoupil liberální starosta Budapešti Gergely Karácsony. V souboji o pozici volebního lídra opoziční koalice podpořil konzervativního ekonoma Pétera Márkiho-Zaye. Cílem primárek je najít vyzyvatele konzervativního premiéra Viktora Orbána ve volbách naplánovaných na příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Gergely Karácsony

Článek

Karácsony řekl, že rozhodnutí odstoupit je „těžká oběť nejen pro něho, ale i pro organizace, které ho podporují“, slouží ale prý „společnému cíli“. „Věřím, že Márki-Zay dokáže spojit opozici,“ uvedl Karácsony. Rozhodnutí odstoupit padlo poté, co liberální strana Momentum přislíbila podporu Márkimu-Zayovi. Tento politik, který je nyní starostou východomaďarského města Hódmezövásárhely, má mít největší šance oslovit voliče na pravici i na levici, napsal  server hvg.hu.

„Karácsony učinil velké gesto a já si toho moc cením,“ nechal se slyšet Márki-Zay.

Do druhého kola postoupila také středo-levicově orientovaná europoslankyně Klára Dobrevová (49), jejíž šance na konečné vítězství se odstoupením Karácsonye poněkud snížily. Podle průzkumů veřejného mínění ji však stále podporuje 37 procent voličů.

Pokud v čele kandidátky sjednocené opozice bude po primárkách stát Dobrevová, může jí přitížit, že je manželkou expremiéra Ference Gyurcsánye. Vládní FIDESZ premiéra Orbána už nyní, půl roku před parlamentními volbami, poukazuje na to, že volba Dobrevová je vlastně nepřímo volbou Gyurcsánye.

Druhé kolo primárek v Maďarsku začalo v neděli a končí v sobotu 16. října.

Primárky maďarské opozice přinesly vítězství Dobrevové

Zahraniční

Opozice se rozhodla utvořit společnou koalici, i když v ní jsou ideologicky velmi nesourodé strany, od zelených, socialistů a liberálů až po pravicový Jobbik. Spojuje je touha zbavit moci Orbána, který vládne od roku 2010 a vede spory s Evropskou unií kvůli migraci nebo politice vůči sexuálním menšinám.

Orbán hodlá ignorovat výbor pro lidská práva

Zahraniční

Opozice vyzkoušela společný postup už na podzim 2019 v komunálních volbách. Parlamentní volby se v Maďarsku budou konat v dubnu 2022.

Průzkum agentury Medián před druhým kolem primárek:
Dobrev 37%
Márki-Zay 33%
Karácsony 24%

Reklama

Výběr článků

Načítám