Hlavní obsah

Starmer řeční jako bůh. Labouristé sílí

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v dubnu Keir Starmer (58) přebíral vedení Labouristické strany, velká část levicových voličů už stranu opustila. Podle serveru Politico podpora labouristů kolísala kolem 29 procent, zatímco vládním konzervativcům věřilo 51 procent voličů. V současnosti se síly téměř vyrovnaly – Konzervativní strana vede pouze o dva procentní body.

Foto: Reuters

Keir Starmer

Článek

Jedním z důvodů je pochopitelně neutichající koronavirová krize, ve Spojeném království zemřelo s covidem již přes dvaačtyřicet tisíc lidí.

Výrazný podíl na stoupajících preferencích labouristů mají ale také rétorické výkony jejich předsedy ve sněmovně, zejména pak při tradičních středečních interpelacích, které se těší velké sledovanosti. Experti často poukazují na styl, kterým se Starmer značně liší od svých předchůdců.

Nezapře někdejšího a především houževnatého a úspěšného prokurátora – jeho otázky bývají spíše pečlivě připravenou obžalobou vlády než sarkastickým zesměšňováním, jak bývalo ve Westminsteru zvykem.

Johnsonův otec nakupoval bez roušky

Evropa

Podle týdeníku The Scotsman se Starmerovi osvědčilo zkoušet premiéra Borise Johnsona ze znalosti jeho vlastních opatření. John Crace (63), komentátor deníku The Guardian, pak šéfa britského kabinetu po posledních interpelacích popsal jako „mňoukajícího kojence“. Johnson se přitom těší pověsti skvělého řečníka, po prodělání covidu-19 už ale podle médií není v takové formě, jaká ho zdobila.

Tchán Dominika Cummingse, hlavního poradce ministerského předsedy, dokonce před časem připustil, že Johnson do půl roku kvůli zdravotním potížím odstoupí. Downing Street toto tvrzení popřel.

Rytíř Keir

Starmer se v nejvyšší britské politice pohybuje pět let. Předtím téměř tři dekády pracoval jako žalobce. Za „zásluhy o právo a spravedlnost“ obdržel v roce 2014 rytířský titul. V době Corbynova úřadování coby šéfa strany zastával roli stínového ministra pro brexit.

Sám přitom odchod Spojeného království z Evropské unie považoval za chybu a vehementně prosazoval druhé referendum. V dubnu byl spolustraníky zvolen předsedou strany v naději, že znovu přiláká středové voliče z dob Tonyho Blaira (67).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám