Hlavní obsah

Srílanský ministr podlehl atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOLOMBO

Srílanský ministr zahraničí Lakšman Kadirgamar se v pátek stal obětí atentátu, který v metropoli Srí Lanky Kolombu spáchali neznámí útočníci. Při útoku politikovi prostřelili hlavu, po krátké době v nemocnici zemřel.

Článek

Třiasedmdesátiletý Kadirgamar byl střelen dvakrát do hlavy, jednou do krku a jednou do těla, sdělila policie. K útoku došlo pozdě večer nedaleko ministrova přísně střeženého bydliště ve srílanské metropoli.

"Ministr se vracel z plavání a vstupoval do domu, když byl postřelen," uvedl šéf policie Fernando, podle něhož byli atentátníci pravděpodobně dva.

Kadirgamar byl ihned převezen do kolombské Národní nemocnice, kde se podle lékařských zdrojů podrobil zákroku, na němž se podíleli neurochirurgové a další specialisté. Po více než hodině v nemocnici zemřel.

Úřady zatím odmítají spekulovat, kdo by mohl za násilným činem stát. Bezpečnostní síly uzavřely ulice kolem někdejší Kadirgamarovy rezidence, nad místem krouží vrtulníky a bezprostřední okolí prohledávají policisté.

Kadirgamar pocházel ze srílanské tamilské menšiny a v mírovém procesu s tamilskými rebely byl blízkým poradcem prezidentky Čandriky Kumaratungové, která ho do funkce ministra zahraničí jmenovala v dubnu 2004. Před tím stejný post zastával již v letech 1994 až 2001.

Útok se odehrál v době nového napětí mezi vládou a povstaleckými Tygry osvobození tamilského Ílamu (LTTE), kteří opakovaně hrozí, že obnoví boje, kterými se již dvě desetiletí snaží dosáhnout větších práv pro Tamily. Občanská válka si vyžádala více než 64.000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám