Hlavní obsah

Srdce novorozeněte z Košic zachránilo život českému kojenci

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři v italské Modeně transplantovali tříměsíčnímu Julienovi srdce jedenáctidenního dítěte, které zemřelo v Košicích. Julien se narodil Češce Ireně a jejími manželovi Massimovi, kteří v italském městě žijí. Server tvnoviny.sk v této souvislosti připomněl, že tak došlo k symbolickému česko-slovenskému propojení 25 let po rozdělení Československa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustračí foto

Článek

Julien od porodu neopustil nemocnici v Bologně, protože se narodil s vrozenou srdeční vadou.

„Měl složité onemocnění – hypoplastický syndrom. Levá komora srdíčka vůbec nefungovala,“ řekl tento týden serveru corrieredibologna.it primář dětské chirurgie Gaetano Gargiulo v nemocnici Sant´Orsola v Bologně.

Chlapečka umístili na jednotku intenzivní péče a zařadili ho do seznamu čekatelů na nové srdce.

Najít malé srdíčko v dobrém stavu bylo těžké

„Hledání tak malého srdíčka a ještě k tomu v dobré stavu je horší, než hledání jehly v kupě sena,“ dodal lékař. „Jedenáctého srpna přišla zpráva ze Slovenska o jedenáctidenním dítěti, jehož rodiče se rozhodli darovat jeho srdíčko. Okamžitě jsme se pustili do akce,“ vzpomíná lékař.

Tým italských lékařů odletěl do Košic ještě tentýž den odpoledne a před půlnocí byli zpět v Bologni. Operační sál byl připraven a zákrok trval deset hodin. Náročné operace se zúčastnilo 30 lidí a všechno dobře dopadlo.

Rodiče malého Juliena si uvědomují, že jejich syn se podruhé narodil a poděkovali rodičům z Košic, kteří navzdory hlubokému žalu pomohli jinému dítěti.

„S vděčností i smutkem myslím na dárce. Nevím, kdo jsou, ale jednoho dne bych to chtěla vědět. Abych je mohla obejmout a říct jim 'děkuji',“ napsala Julienova maminka na sociální síti.

Reklama

Výběr článků

Načítám