Hlavní obsah

Srb Šešelj se vydal tribunálu v Haagu

CNN, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Vůdce srbských ultranacionalistů Vojislav Šešelj (48) přijel do Nizozemsko, kde se dobrovolně vydal Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Foto: Kamil Kopecký
Článek

"Roztrhám obvinění na kousky," uvedl k obžalobě, jež ho viní z genocidy civilního obyvatelstva v Chorvatsku, Bosně a Vojvodině, před odletem ze Srbska.

Šešelj odlétal ze Bělehradu s podporou několika stovek lidí. "Vrátím se z Haagu jako vítěz," uvedl směrem k věrným shromážděných na letišti, mezi nimiž nechyběla ani jeho žena a čtyři synové.

"Budu posledním z našeho národa, kdo jede do Nizozemsko. Z neděle na pondělí jsem spal dobře. Jedu vyhrát, popravdě řečeno, pocit vítěze mám už nyní," uvedl pro srbský tisk.

Zatčen na letišti

Šešelj, vystudovaný právník, se rozhodl před soudem hájit sám s tím, že "chce rozbít zločinný tribunál, americký nástroj užívaný proti Srbům". Do Amsterdamu přiletěl pravidelnou linkou. Na letišti ho ihned zatkli policisté v civilu, kteří mu přečetli práva a poté jej neoznačeným automobilem odvezli do Haagu.

ICTY ho viní z osmi zločinů proti lidskosti a šesti válečných zločinů spáchaných v letech 1991-93 v Chorvatsku, Bosně a srbské provincii Vojvodině. Mezi body obžaloby nechybí vraždy, mučení a etnické čistky spáchané několikasetčlennou skupinou tzv. Šešeljových mužů tyranizujících dobité oblasti. Šešelj vše popírá a tvrdí, že za řádění jednotek zodpovídá bývalý prezident Slobodan Miloševič.

Šešeljova Srbská radikální strana je největší opoziční stranou v srbském parlamentu. On sám při prosincových prezidentských volbách, které byly pro nezájem voličů anulovány, dostal téměř jeden milión hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám