Hlavní obsah

SPD odmítla ultimátum Merkelové

Právo, Jan Kovařík
BERLÍN

Vedoucí politici německé sociální demokracie (SPD) v podnělí rozhodně odmítli ultimátum vůdkyně CDU Angely Merkelové, která v Berlíně žádala, aby před zahájením koaličních jednání SPD uznala nárok Merkelové na kancléřství.

Článek

"SPD musí přiznat, že unionistické strany (CDU/CSU) jsou silnějším partnerem, a proto obsadí funkci kancléře," zdůraznila po zasedání prezidia CDU Merkelová. Dodala, že "jednání nemusí vyústit ve vytvoření velké koalice CDU/CSU a SPD".

Za kancléře Gerharda Schrödera se včera před schůzí prezidia SPD postavili členové vedení strany. Gernot Erler, místopředseda frakce SPD, prohlásil rezolutně: "Ultimátum musí ze stolu! Občané očekávají, že nejdříve půjde o obsah politiky případné společné vlády a až potom o osoby." Souhlas s ním vyslovila ministryně pro rodinu Renate Schmidtová.

SPD popírá rotaci ve funkci

Místopředseda SPD a zemský premiér Porýní-Falce Kurt Beck včera popřel zprávy, že soc. dem. navrhuje rotaci ve funkci kancléře po dvou letech. Podle webové stránky týdeníku Der Spiegel se tlak CDU/CSU stupňuje v domnění, že Schröder v neděli poprvé zcela nevyloučil svůj odchod, pokud by to bylo podmínkou vytvoření velké koalice.

Tento názor vyvrátil Ludwig Stiegler, zástupce šéfa frakce SPD, který se vyjádřil i k Merkelové: "Merkelová chtěla do kancléřství předním vchodem a nikomu v SPD bych neradil, aby ji instaloval do funkce zadními dveřmi."

Jürgen Rüttgers (CDU), zemský premiér v Severním PorýníVestfálsku, míní, že o víkendu "začal Schröderův odchod z kancléřství a je mu třeba dát několik dnů, aby to mohl sám ohlásit".

Překvapivý názor přednesl včera bavorský ministr vnitra Günther Beckstein (CSU), podle něhož "není nic vyloučené, ani to, že Stoiber půjde do Berlína jako kancléř". Beckstein by měl být o Stoiberových záměrech informován, protože v případě Stoiberova odchodu z Mnichova by měl být bavorským premiérem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám