Hlavní obsah

Španělský parlament stvrdil abdikaci Juana Carlose

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský Senát v úterý schválil abdikaci krále Juana Carlose. Poslanecká sněmovna totéž udělala už minulý týden. Nyní zbývá, aby král příslušný zákon podepsal, čímž definitivně stvrdí svůj odchod z trůnu. Podepsat by měl ve středu. Ve čtvrtek by měl být korunován jeho syn Felipe.

Foto: Dani Cardona, Reuters

Španělská královská rodina: zleva princezna Letizia, korunní princ Felipe, infantky Elena a Cristina a král Juan Carlos

Článek

Zákonodárci museli k odchodu panovníka přijmout zvláštní zákon, protože španělský právní systém pravidla pro abdikaci a nástupnictví přesně neupravuje.

Šestasedmdesátiletý Juan Carlos, který má různé zdravotní problémy a po několika operacích kyčle chodí o holi, svou překvapivou abdikaci oznámil 2. června. [celá zpráva]

Kdysi býval jedním z nejoblíbenějších monarchů světa, jeho popularitou ale v posledních letech otřásla řada skandálů.

Budoucí král Felipe je mezi Španěly přijímán mnohem lépe než nyní jeho otec. Abdikace Juana Carlose ale také oživila v zemi debatu, zda by mělo Španělsko zůstat konstituční monarchií.

Zatímco podle nedávného průzkumu veřejného mínění dvě třetiny Španělů jsou v této souvislosti pro referendum, kolem poloviny jich zároveň podporuje monarchii a více než třetina republiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám