Hlavní obsah

Španělsko zploštilo křivku. Na rozdíl od Česka začalo školní rok v rouškách

Právo, Daniel Drake
Madrid

Španělsko bylo po dlouhou dobu nejpostiženější zemí Evropy, co se koronaviru týče. Zatímco český premiér Andrej Babiš oznamoval světovým lídrům na konci srpna, že je Česká republika „best in covid”, pyrenejský stát bojoval s nárůstem nově nakažených. Ke konci září se ovšem Španělsku podařilo křivku zploštit. Rozdíl v přístupu je vidět zejména na opatřeních zavedených ve školách.

Článek

Dramaticky se zvyšující počty nakažených dostaly Českou republiku na první místo v žebříčku evropských zemí s nejvyšším počtem nakažených. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je Česko nejhorší ze zemí Evropské unie, kterou bylo dlouhou dobu Španělsko.

Mezi oběma státy byl vidět rozdíl k přístupu k druhé vlně například na školách. Ty se otevřely začátkem září jak ve Španělsku, tak v Česku, opatření se ale zásadně lišila. Ve španělských školách museli mít studenti, kterým bylo více než šest let, při výuce nasazenou roušku. Počet žáků ve třídách se omezil a studenti byli rozděleni do skupin tak, aby se mezi sebou nepotkávali. Samozřejmostí pak byly lavice vzdálené 1,5 metru od sebe.

Nic z toho česká vláda pro školy nenařídila. Ministerstvo školství sice původně předpokládalo plošné zavedení roušek v prostorách školy, rozhodlo tak nakonec až 18. září. K omezení počtu žáků v jedné skupině nikdy nedošlo.

V nárůstu počtu nakažených je Česko nejhorší v Evropě, předstihlo i Španělsko

Koronavirus

Vnitřní akce

K dalšímu omezení přistoupily španělské úřady 4. září. Maximální počet účastníků vnitřních akcí byl stanoven na 10. Podle tamních hygieniků docházelo k přenosu viru zejména na domácích večírcích. Španělé tou dobou už totiž téměř měsíc nemohli chodit za zábavou do nočních klubů, které vláda uzavřela už v srpnu.

Vzhledem k tomu, že nárůst nakažených neustával, přistoupilo Španělsko ke karanténě některých měst. Například hlavní město Madrid mohli obyvatelé opustit jen tehdy, pokud potřebovali do práce, do školy nebo k lékaři. Celá řada opatření se dotkla hotelů, obchodů a kostelů. Lidé se už mohli scházet pouze po šesti. Stejný osud pak potkal i další města, například León nebo Palencii.

Vesničky kolem Madridu se dokázaly viru ubránit

Koronavirus

Restaurace

V Česku se po volném létě zavedly nové restrikce až 30. září, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Od pondělí 5. října pak vešel v platnost zákaz koncertů a muzikálů, omezení hromadných akcí či provozů škol a stejně tak se na noc zavřely restaurace a kluby.

V pátek 9. října pak vláda podmínky ještě více zpřísnila. Restaurace musely zavírat už k osmé hodině večer, přičemž u jednoho stolu směli sedět nanejvýš čtyři lidé. Restrikce se dotkly amatérského i profesionálního sportu, školy přešly na distanční výuku. Od 14. října se zavřely restaurace, bary i kluby. Stejně jako ve Španělsku se mohou nyní Češi scházet maximálně v šesti.

Španělská viroložka: Připravme se na pár let v rouškách, bude to maraton

Koronavirus

V současnosti nemá Španělsko pro stravovací zařízení příliš mnoho omezení. Kromě standardních hygienických pravidel je na většině místech povoleno maximálně deset hostů u jednoho stolu, ty jsou pak rozmístěny tak, aby splňovaly bezpečnostní vzdálenost 1,5 metru. Výjimkou jsou restaurace a bary v Katalánsku, které nebudou smět otevřít minimálně do konce října.

Reklama

Výběr článků

Načítám