Hlavní obsah

Španělé si volí parlament, favoritem jsou vládní socialisté

Třetí parlamentní volby za necelé čtyři roky probíhají v neděli ve Španělsku. Favoritem hlasování, které má vyřešit patovou situaci v parlamentu, jsou vládnoucí socialisté, většinu hlasů ale patrně nezískají. Očekávají se proto podobně složitá koaliční vyjednávání jako ve dvou předchozích případech.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Španělský premiér a vůdce socialistů Pedro Sanchéz

Článek

Socialisté, kteří mohou vyhrát volby poprvé po 11 letech, se k moci dostali loni, když parlament poprvé od pádu diktatury v roce 1975 vyjádřil nedůvěru vládě. Poslanci v reakci na velkou korupční aféru odstavili od vlády konzervativní lidovce, kteří jsou nyní podle průzkumů druhou nejsilnější stranou a proti minulým volbám z června 2016 výrazně oslabí.

Foto: Andrea Comas, ČTK/AP

Santiago Abascal, lídr pravicové strany Vox

Přízeň některých voličů ztratili lidovci nejen kvůli korupčnímu skandálu, ale i kvůli krizi v Katalánsku, k jehož separatistickému vedení se podle části společnosti postavila lidovecká vláda příliš tvrdě.

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Katalánsko není Španělsko, stojí na poničeném plakátě u volební místnosti v Barceloně

Katalánská otázka bude jedním z ústředních témat dnešních voleb, před nimiž se lidovci i liberální Ciudadanos - v průzkumech třetí strana - ostře vymezili vůči socialistickému premiérovi Pedru Sánchezovi. Ten podle nich jednáním s lídry separatistů ohrožuje jednotu Španělska. Sánchez tvrdí, že nezávislost regionu nedopustí.

Foto: HO, ČTK/AP

Šéf strany Podemos Pablo Iglesias volí v Madridu

O vítězství socialistů pochybuje málokdo, klíčovým faktorem pro povolební vyjednávání ovšem bude, ke komu se přikloní do poslední chvíle nerozhodnutí voliči, jichž je podle odhadů téměř třetina. Média spekulují, že Sánchez by mohl o vládě jednat buď s levicovou formací Unidos Podemos a s malými regionálními stranami, či na druhé straně s liberály.

Foto: Paul White, ČTK/AP

Lídr Lidové strany Pablo Casado

Poprvé od pádu diktatury se do parlamentu podle průzkumů dostanou i zástupci krajní pravice. Strana Vox, která používá protiimigrační rétoriku, by podle průzkumů mohla ve 350členném zákonodárném sboru získat až 30 poslanců.

Volební místnosti se otevřou v 09:00 SELČ, hlasování na pevnině skončí ve 20:00, na Kanárských ostrovech pak ve 21:15. Ihned poté se čekají první odhady výsledků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám