Hlavní obsah

Soud zprostil obvinění fotografy princezny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Diany Pařížský soud v pátek zprostil obvinění tři fotografy, kteří v noci 31. srpna 1997 fotografovali britskou princeznu Dianu a jejího egyptského přítele Dodiho Al Fayeda krátce před jejich smrtí a po ní. Dodiho otec se ale proti rozsudku v Londýně bezprostředně odvolal.

Foto: We Make Media, s.r.o.

Miss Sestra

Článek

Fotografové byli obviněni ze zásahu do soukromí a teoreticky mohli dostat až rok vězení a pokutu 45 000 eur (asi 1,3 miliónu korun). Žalobce žádal jen podmínečný trest vězení.

Před soudem stanuli Jacques Langevin, který byl tehdy fotografem agentury Sygma/Corbis, Christian Martinez z agentury Angeli a fotograf na volné noze Fabrice Chassery. Všichni tři byli už loni spolu se šesti kolegy zproštěni obvinění z neúmyslného zabití a neposkytnutí pomoci osobě v nebezpečí.

Diana, Dodi a jejich řidič zahynuli, když jejich auto, za nímž jela skupina fotografů, narazilo do sloupu v jednom pařížském podjezdu. Vyšetřování prokázalo, že nehodu způsobila vysoká rychlost v kombinaci s alkoholem v krvi řidiče. Neštěstí přežil jen Dianin osobní strážce.

Žalobu podal Dodiho otec, miliardář Mohammed Al Fayed. Princeznini příbuzní nebyli do pře zapojeni. Ve hře bylo šest fotografií, na nichž je Dodi a které fotografové pořídili při odjezdu dvojice z hotelu a po nehodě. Žaloba byla postavena na francouzském paragrafu, podle něhož je vnitřek vozu soukromé místo, takže fotografovat někoho uvnitř auta je zásah do soukromí.

Soud ale dospěl k závěru, že i když byli Diana a Dodi fotografováni uvnitř vozu, na snímcích není zachyceno žádné intimní gesto nebo projev. Svými snímky také fotografové podle soudu "nezveřejnili nějaký tajný vztah", protože vztahy mezi Dianou a Dodim byly už během léta (1997) předmětem pozornosti veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Na obrazovce vyvolávali ducha princezny Diany

Americký dokument o seanci, na níž byl údajně vyvolán duch tragicky zesnulé britské princezny Diany, odvysílala v pondělí ve zkrácené verzi britská soukromá...

Nadace princezny Diany krachuje

Říkalo se o ní, že je nepostradatelná, oslovovali ji Královna lidských srdcí, když zemřela prolily se potoky slz, potiskly desítky tisíc stran ve stovkách...

Výběr článků

Načítám