Hlavní obsah

Soud vyměřil za bombardování Dubrovníku osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Osm let ve vězení stráví bývalý generál jugoslávské armády Pavel Strugar (72) za bombardování Dubrovníku v roce 1991. Trest mu v pondělí vyměřil Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Soud navíc začal projednávat řádění bosenských muslimů u Mostaru. V roce 1993 tam jednotky Sefera Haliloviče (53) zabily 63 lidí.

Foto: archiv Bookin Agency

NobodyListen představí dokumentární film o undegroundové hudební tour

Článek

Strugar a další tři důstojníci jugoslávské armády byli obviněni v Haagu z válečných zločinů v souvislosti s útoky na starobylé chorvatské přístavní město Dubrovník v období říjen-prosinec 1991.

Podle tribunálu se odsouzený provinil tím, že nezabránil útoku na civilní obyvatelstvo a ničení tamních památek. Zastavení vojenské operace přitom bylo v jeho pravomoci. Žalobce žádal pro generála trest odnětí svobody na 13 až 15 let.

Strugar se vzdal ICTY dobrovolně v říjnu 2001. Trvá na tom, že je nevinen. Z dalších tří mužů obžalovaných kvůli Dubrovníku byl loni odsouzen k sedmi letům vězení admirál Jokič.

Major Vladimir Kovačevič se ve vězení potýká s vážnými zdravotními a psychickými problémy - bude proto pravděpodobně souzen v Bělehradě. Obvinění proti admirálovi Milanu Zecovi, který se do Haagu nikdy nedostavil, bylo pro nedostatek důkazů zrušeno.

Masakry u Mostaru před soudem

ICTY dnes začal projednávat také případ exvelitele armády bosenských muslimů Haliloviče (53). "Obžalovaný nese odpovědnost za smrt celkem 63 osob," uvedla žalobkyně Sureta Chanaová. Podle ní jeho jednotky zabily v září 1993 v Grabovici a Uzdolu nedaleko Mostaru 62 bosenskochorvatských civilistů a jednoho válečného zajatce.

"Obviňujeme ho (pozn. Haliloviče), že jako velitel nepřijal opatření, která by jeho podřízeným zabránila ve spáchání násilností a vražd," dodala Chanaová. Většinu obětí tvořili starší lidé, ženy a děti, a to ve věku od čtyř do 87 let.

Halilovič stál v čele armády bosenských muslimů v letech 1992 a 1993. Z funkce byl odvolán zhruba měsíc poté, co vyšly najevo vraždy v Grabovici.

Reklama

Související témata:

Související články

Haag obnovil proces se srbským předákem

Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes po více než půlroční přestávce začal proces se Srbem Momčilem Krajišnikem (59), jedním...

Výběr článků

Načítám