Hlavní obsah

Mezinárodnímu tribunálu se vydalo 6 bosenských Chorvatů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG/ZÁHŘEB

Šest Chorvatů obviněných z válečných zločinů v pondělí ráno odletělo dobrovolně do Haagu. Sami se vydali Mezinárodnímu trestnímu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii ICTY. Šlo o někdejší představitele separatistické chorvatské republiky Herceg-Bosna, která byla v roce 1991 jednostranně vyhlášena v Bosně a Hercegovině.

Foto: Petr Hejna

Vlk obecný (Canis lupus)

Článek

Skupinu tvoří generálové Milivoj Petković a Slobodan Praljak, bývalý premiér Herceg-Bosny a pozdější ministr zahraničí Republiky Bosna a Hercegovina Jadranko Prlić a další tři vysocí představitelé Herceg - Bosny Bruno Stojić, Valentin Corić a Berislav Pušić.

Všichni jsou obvinění ze zločinům proti lidskosti a porušování ženevských konvencí. Zločinů se dopouštěli ve válce v letech 1992 - 1995 na hercegovských muslimech, které zabíjeli, mučili, znásilňovali a nutili k odchodu ze země. Plánovali etnickou čistku zaměřenou především na Muslimy v Hercegovině, historické oblasti, která tvoří jižní část Bosny a Hercegoviny. Spolupracovali údajně přitom s tehdejším chorvatským prezidentem Franjem Tudjmanem a s chorvatským ministrem obrany Gojkem Susakem; jejich cílem prý bylo připojení Hercegoviny k Chorvatsku.

Na letišti v Záhřebu se s nimi emotivně rozloučilo asi 300 válečných veteránů, z nichž někteří byli na pojízdných křeslech. "Nebojte se, brzy budu zpátky," zavolal na ně před vstupem do letadla Prlić.

Spolupráce Chorvatska s ICTY je klíčová pro přijetí země do Evropské unie, o které požádal Záhřeb loni. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám