Hlavní obsah

Soud na Floridě zakázal 16leté dívce interrupci, protože je na to ještě malá. Takže musí porodit

Odvolací soud na Floridě v úterý potvrdil předchozí stanovisko soudu nižší instance a neumožnil 16leté dívce podstoupit interrupci. V rozsudku argumentuje tím, že není dostatečně zralá na rozhodnutí o ukončení těhotenství. Náctiletá proto musí porodit a starat se o dítě. Sama tvrdí, že není připravená se o dítě starat, protože ještě chodí do školy a otec je také neuživí.

Foto: Profimedia.cz

Protestující za práva na potrat před budovou floridského federálního soudu.

Článek

„Stěžovatelka neprokázala jasnými a přesvědčivými důkazy, že je dostatečně zralá učinit rozhodnutí ohledně ukončení svého těhotenství,“ píše se v rozsudku floridského odvolacího soudu.

Dívka v desátém týdnu těhotenství se snažila obejít zákon, který náctileté nutí získat písemný souhlas rodičů s provedením interrupce. Ve vyjádření pro soud uvedla, že „není připravená mít dítě“, že stále „chodí do školy“ a že otec dítěte by ji ani potomka nemohl uživit.

Soukromí na Messengeru? Facebook v USA předal policii zprávy 17leté dívky obviněné kvůli potratu

Amerika

Soudci floridského odvolacího soudu argumentovali tím, že rozsudek mohou zrušit jen v případě, pokud původní soud způsobil nějakou újmu nebo si při rozhodování nebyl jistý. Nikoli na základě důkazů poskytnutých navrhovatelkou.

Dívka, která je sirotek, soudu sdělila, že její zákonný zástupce „nemá problém s tím, co chce udělat“, ten ale písemný souhlas neposkytl. S ním by se ostatně dívka na soud obracet zřejmě nemusela.

Proč zákonný zástupce písemný souhlas nedal, není zřejmé. Stejně tak není jasné, zda by byl dívce potrat umožněn, když by případně nyní písemný souhlas získala dodatečně.

Nejvyšší soud v USA zrušil právo na potrat. Tragický omyl, kritizuje to Biden

Amerika

Po rozsudku nejvyššího soudu z letošního června se vrátilo rozhodování o potratech jednotlivým americkým státům. Předtím interrupce téměř půl století zaručovalo federální právo.

Od června téměř v polovině států začaly platit zákony zakazující potraty. Florida na americkém jihu patří k jedněm z mála, které umožňují ukončení těhotenství v prvních patnácti týdnech. V případě náctiletých ale stát vyžaduje písemný souhlas rodičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám