Hlavní obsah

Sonda Phoenix má na Marsu problémy s vyhodnocením vzorku

Právo, DPA, nek

Sonda Phoenix, která 25. května přistála na Marsu, odebrala první vzorek tamní půdy. Má ale problémy s jeho vyhodnocením, protože se jej nepodařilo vložit do malé analytické pece TEGA, kde přístroje měly hmotu zkoumat.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v sobotu oznámil, že vzorek uvízl na vstupním filtru, který vpustí do pece jen částice o průměru menším než jeden milimetr. Odebraný materiál o objemu asi 200 mililitrů má sice podobu prachu, ale jednotlivé částečky se zřejmě slepily do hrudek. Infračervené čidlo proto nemohlo vyslat na Zemi signál, který by potvrdil, že se vzorek dostal dovnitř.

Inženýři a vědci, kteří mají misi Phoenixu na starosti, nyní proto hledají na Arizonské univerzitě v Tusconu možnosti, jak problém vyřešit.

Vzorek z povrchu rudé planety odebrala již ve čtvrtek robotická ruka sondy, která je schopna získat hmotu až z hloubky půl metru pod povrchem. Odborníky vzorek zatím zaujal svým vzhledem: jde o kousek půdy pokrytý bílou vrstvou, o jejímž složení vědci vedou diskuse. Jedni tvrdí, že by mohlo jít o led, zatímco druzí se kloní k názoru, že je to sůl z odpařené vody.

Phoenix dorazil na Mars po bezmála desetiměsíční pouti dlouhé 680 miliónů kilometrů. Hlavním úkolem sondy je pátrat po stopách vody v tekutém skupenství, která by mohla naznačovat, že na planetě existuje život. Mise Phoenixu má trvat tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Phoenix má na Marsu první problémy

Americká sonda Phoenix na Marsu se již den po přistání potýkala s prvními problémy. Příprava zařízení na zahájení výzkumu nabrala hned na počátku zpoždění...

Výběr článků

Načítám