Hlavní obsah

Solana přivezl do Teheránu nové návrhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Vysoký představitel Evropské unie pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana se v úterý v Teheránu sešel s hlavním íránským vyjednávačem v otázce jaderné problematiky Alím Larídžáním a s ministrem zahraničí Manúčérem Mottakím. Přednesl jim návrhy pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německa z minulého týdne, které mají Teherán přivést k tomu, aby ukončil obohacování uranu.

Článek

Do Íránu dorazil v pondělí večer.  Podle diplomatů bude Solanova návštěva v Teheránu kratší než 24 hodin.

Přesná podoba návrhů nebyla zveřejněna. Podle dobře informovaných zdrojů by měl Írán výměnou za zastavení obohacování uranu dostat jaderný reaktor a zajištěné dodávky obohaceného uranu, sloužícího jako palivo. USA jsou podle diplomatů připraveny zmírnit část obchodních sankcí a chtějí umožnit vývoz zemědělských technologií a civilních letadel do Íránu. Washington považuje Írán za vývozce terorismu, obě země po íránské islámské revoluci přerušily diplomatické styky. 

USA hrozí brzkými sankcemi

Solana však také bude Írán informovat o sankcích, které mu hrozí od světového společenství, pokud budou v obohacování uranu pokračovat.  Spojené státy v pátek varovaly, že Írán má jen krátkou dobu na odpověď a že případné odmítnutí povede k uvalení sankcí.

Západ obviňuje Írán, že se snaží vyvíjet jaderné zbraně, Teherán tvrdí, že jeho jaderný program je mírový.

Solanovi se velké naděje nedávají. Íránský prezident Mahmúd  Ahmadínežád v neděli řekl, že Írán návrhy prostuduje, avšak zopakoval, že není ochoten jednat o otázce práva Íránu na technologii obohacování. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v neděli prohlásil, že Írán by neměl ustupovat ve vědeckém pokroku kvůli "hrozbám a spropitnému".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám