Hlavní obsah

Sníh zasypal celou střední Evropu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Sníh způsobil problémy v dopravě nejen v České republice, ale v celé Střední Evropě. Kalamitu hlásí Bratislava a východní Rakousko, ochromeno bylo jižní Polsko a problémy jsou i v Bavorsku a Sasku.

Foto: Jiří Smutný

Tvorbu Milana Uhdeho nedávno připomněla i Moravská zemská knihovna v Brně výstavou v rámci cyklu Oči Brna

Článek

Ve slovenské metropoli napadlo v noci deset až 20 centimetrů sněhu. V ulicích byly zácpy, městská hromadná doprava měla zpoždění. Sněžilo také na středním a východním Slovensku, situace byla obtížná zejména na Oravě a v okresech Martin, Prešov a Košice.

Všechny silnice v zemi jsou pokryty čerstvým sněhem. Na některých úsecích se tvořily závěje. Omezena je doprava na horských přechodech. Donovaly na středním Slovensku jsou pro kamiony neprůjezdné, na přechodech Šturec, Čertovica, Vernár a Lysá Poľana je zapotřebí použít sněhové řetězy.

Mnichov zrušil 200 letů

Také Sasko zmizelo pod sněhem a především v okolí Drážďan ztěžovala řidičům situaci kromě hladkých silnic i nízká viditelnost. Na silnici 170 směrem na Cínovec se tvořily od úterního večera fronty, protože nákladní automobily nebyly s to vyjet do kopců.

Ze Severního Porýní-Vestfálska je hlášeno 604 dopravních nehod s jedním úmrtím. Náledí komplikovalo dopravu i v Dolním Sasku a v Durynsku. Nebezpečně kluzké byly dálnice v pohoří Eifel na západě země a v pohoří Siebengebirge (Sedmihoří) jižně od Bonnu. I v Bavorsku zapříčinily kluzké silnice řadu dopravních nehod.

Mnichovské letiště muselo zrušit 200 letů, některé byly odkloněny do Norimberku. Ranveje pokryl sníh, který bylo nutné odstranit. Mnohé lety byly zrušeny také proto, že kvůli sněhu nepřijímala letiště v cílových destinacích.

Kalamita v Rakousku

Ve východní části Rakouska husté sněžení narušilo nejen silniční, ale rovněž vlakovou a leteckou dopravu. Z vídeňského letiště startovala ráno letadla se zpožděním, skluz měly i některé přistávající stroje.

Problémy na silnicích jsou hlášeny i z ostatních regionů. V noci na dnešek připadlo v zemi až několik centimetrů nového sněhu. Mnoho úseků je sjízdných pouze se sněhovými řetězy.

Západní dálnice A1 v úseku mezi Amstetten a Ybbsem musela být uzavřena celá, v úseku od St. Pöltenu do Vídně je uzavřena pro kamiony nad 7,5 tuny. Podle hlášení autoklubu ÖAMTC uvízly v řadě stoupání kamióny, které blokují dopravu.

Na dálničním obchvatu Vídně A21, podobně jako na dalších vozovkách, včetně silnice B310 od česko-rakouského hraničního přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště po Freistadt v Horních Rakousech, vyžadují úřady u kamiónů zimní výbavu. Také v mnoha horských oblastech jsou silnice sjízdné pouze se sněhovými řetězy, to platí i pro osobní automobily.

Několik lokálních vozovek policie uzavřela kvůli hrozbě sesuvu lavin, jejichž nebezpečí narostlo.

Rakouští silničáři vysvobodili nizozemskou královnu

Teprve v úterý se podařilo silničářům prokopat několik metrů silnou vrstvou sněhu z laviny, která pondělí zasypala silnici do Lechu, Zürsu a Stubenu. Sníh v rakouském zimním centru Lech uvěznil mezi tisíci lidí i nizozemskou královnu Beatrix.

Trasa byla v pondělí uzavřena také kvůli nebezpečí pádu dalších lavin. To je vyhlášeno i v lyžařských centrech Tyrolska, Salcburska a Štýrska.

Jih Polska pod sněhem

Na jihu Polska byla neprůjezdná většina silnic nižších tříd, zejména pak v horských úsecích. Podle Generálního ředitelství silnic a dálnic byly pod sněhem i všechny nejdůležitější vozovky Dolního Slezska. 

Práci cestářům komplikovalo neustálé sněžení. Několikacentimetrová vrstva sněhu leží také v ulicích jihopolských měst. Jejich obyvatelé měli problémy dostat se do práce. Sněhová nadílka totiž zavinila zpoždění autobusů a vlaků.

Vichřice zasáhla Řecko

Nejtěžší zimní vichřici za posledních 20 let zažilo v úterý Řecko. Na severu se desítky lidí zranily na zledovatělých chodnících a na jihu u přístavu Pireus vichr natlačil dvě nákladní lodě na mělčinu. V přístavu pak nárazový vítr a až desetimetrové vlny zničily část mola pro jachty a způsobily srážky desítek jachet. Mnohé ostrovy v Egejském moři byly odříznuty od světa.

Na aténském letišti bylo zrušeno 20 leteckých spojů, v ulicích města vyvrátil vichr stromy, které zatarasily dopravu.

Ve Španělsku uzavřely sněhové závěje průjezd některými průsmyky - nejvíce bylo postiženo Katalánsko a doprava v okolí města Burgos. V Pyrenejích uvěznil na 14 hodin příval sněhu 240 britských turistů, kteří navštívili horský stát Andorru. Bouře o rychlosti větru 135 kilometrů za hodinu postihla také Baleárské ostrovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám