Hlavní obsah

Sníh v Evropě komplikoval dopravu a zabíjel

Novinky, DPA, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
VÍDEŇ/VARŠAVA

Pořádná várka sněhu zkomplikovala páteční ráno motoristům v Rakousku, Polsku a na Slovensku. V Rusku dokonce rozmary počasí zabíjely. Radost mohou mít naopak lyžaři. V rakouských a slovenských horách přibylo místy až několik desítek centimetrů sněhu.

Foto: archiv Jana Pulcharta

Jan Pulchart se svým vozem.

Článek

Husté sněžení v noci na dnešek uzavřelo úseky dálnic A2 a A9. Dopoledne se však provoz na dálnicích podařilo obnovit. Povinné je nyní na rakouských silnicích používání sněhových řetězů pro všechna vozidla, mimo jiné při průjezdu přes Loiblský a Wurzenský průsmyk do Slovinska nebo na silnici B99 přes Katschberg.

Sněhových vloček se dočkala i Vídeň, kde v říjnu sněžilo naposledy v roce 1940. Meteorologové v následujících dnech očekávají ustávání sněhových srážek a ochlazení.

Potíže také v Polsku

Zatímco ve Varšavě pokryla trávu a auta "jen" jinovatka, ve městě Suwalki na severovýchodě Polska bylo naměřeno minus patnáct stupňů Celsia.

Sníh a náledí komplikovaly zejména dopravu v oblasti města Elblag a na severovýchodě země.

I Slovensko s problémy

Dnes ráno a na celém území Slovenska hustě sněžilo, na východě země se navíc tvořilo náledí a silničáři měli plné ruce práce.

Na horských přejezdech komplikovaly situaci kamióny, které neměly zimní pneumatiky a uvízly. Ráno byla zablokovaná doprava přes horské přechody Šturec, Vernár, Donovaly, Dargov, Slanec a Ďurďošík.

Dopoledne přestalo sněžit, vyšlo sluníčko a silničářům se postupně podařilo zprůjezdnit všechny silnice.V oblasti Vysokých Tater leží na silnicích asi centimetrová vrstva sněhu. V okolí Bratislavy napadalo do rána devět centimetrů sněhu.

Letos napadl sníh na Slovensku nejdříve od roku 1921.

Sníh v Moskvě zabíjel

První sníh v Moskvě zabil v noci na dnešek nejméně pět lidí. Oznámily to ruské zdroje. Počet obětí mrazů se tak zatím podle lékařů jen za tento měsíc zastavil na čísle dvacet devět.

Za loňskou zimu přitom v moskevských ulicích zahynulo kvůli nízkým teplotám přes čtyři sta osob. Šlo převážně o bezdomovce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám