Hlavní obsah

Slovenský ministr sociálních věcí podá 13. října demisi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenský ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ľudovít Kaník ve středu nečekaně oznámil, že podá 13. října demisi. "Já a má rodina jsme udělali chybu, když se rodinná firma ucházela o příspěvek ze strukturálních fondů Evropské unie," uvedl Kaník na mimořádné tiskové konferenci v Bratislavě.

Článek

"Po víkendové diskusi s mojí rodinou, nejbližšími spolupracovníky a po rozhovoru s předsedou vlády Mikulášem Dzurindou jsem se rozhodl, že podám demisi. Domnívám se, že reformní politice vlády nejlépe posloužím, když odejdu z postu člena vlády," uvedl Kaník.

Kaník v posledních dnech čelil kritice tisku, že firma jeho rodiny žádala o příspěvek 22 miliónů slovenských korun na přestavbu hotelu v Banské Štiavnici. Ministr ale minulý týden oznámil, že společnost od projektu ustoupila, a nebude tedy peníze čerpat.

Ministrova manželka je jednatelkou firmy, která vlastní hotel ve městě Banská Štiavnica. Podle deníku Pravda tato firma požádala o 22 miliónů korun z fondů na přestavbu hotelu. Po kritice médií firma tuto žádost stáhla a na přestavbu hotelu využila úvěr z banky. Mezi tím však vyšlo najevo, že 150 miliónovou dotaci získala společnost, v níž figuruje také ministrův bratr Norbert.    

Ministr obvinil opozici, že skandalizaci jeho osoby politicky zneužívá v mocenském boji. "Měl jsem to docenit a poučit se z toho. Uvědomuji si, jaká je rok před parlamentními volbami na Slovensku politická situace, proto jsem přistoupil k tomuto kroku," dodal.

Kaník prosadil reformu důchodů

Ministerstvo pod Kaníkovým vedením prosadilo například důchodovou reformu, která umožnila Slovákům spořit si na důchod na vlastních penzijních účtech. Kaníkův úřad rovněž omezil poskytování sociálních dávek, což v minulém roce vyvolalo masivní protesty Romů na východním Slovenska.

Odstoupení Kaníka přichází jen pár týdnů poté, co se vládě podařilo zvládnout krizi, když opozice blokovala činnost parlamentu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám