Hlavní obsah

Slovenský gang popisoval, jak rozpouštěl těla obětí v kyselině

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

BRATISLAVA 12.1.2006 - Za přísných bezpečnostních opatření pokračoval ve čtvrtek u Speciálního soudu v bratislavském Justičním paláci proces se zločineckým gangem, který má na svědomí miliónové podvody na daních a několik brutálních vražd. Vysloužil si přezdívku kyselináři, protože své oběti rozpouštěl v kyselině sírové a následně vylévali do žumpy.

Článek

Vraždami vyvrcholily spory uvnitř gangu o rozdělení získaných peněz z daňových podvodů. Jeho členové se začali likvidovat mezi sebou. První padli za oběť bílí koně, tedy podnikatelé, s jejichž pomocí podvody realizovali. Muže zastřelili, nebo je ubili kladivem a jejich těla rozpustili v kyselině sírové.

Jak vypovídal jeden z obviněných "vzniklou červenou hmotu" následně vylévali do žumpy v areálu zemědělského družstva ve městě Modra, nedaleko Bratislavy. Působení kyseliny si údajně vyzkoušeli na půlce prasete. První obětí byl Marek Novotný (26). Zastřelili ho a rozpustili v nádobě s kyselinou.

Kyselina rozpustila těla dokonale

Jeden z obviněných, který v procesu původně figuroval jako chráněný svědek, k tomu vypovídal: "Když jsem vkročil do místnosti, Novotného tělo už rozpouštěli v kyselině. Viděl jsem část hrudi, na níž byla košile rozežraná od kyseliny. Bylo vidět žebra. Nakonec z něho nezůstala ani jediná kost, ani jeden zub." Druhou obětí se stal Marián Cibíčka (32), kterého zastřelili a svlékli do naha, protože část šatů první oběti se nerozpustila. Následně se gang zbavil autora podvodu Františka Miklera. Další obětí byl Vladimír Sihelník (31). Jejich těla rovněž skončila v kyselině a následně v žumpě.

Prokuratura nevylučuje, že obětí kyselinářů mohlo být až dvacet. Šéfem skupiny byl bývalý výsadkář Rastislav Š. Vyšetřování případu trvalo tři roky a spis obsahuje 18 tisíc stránek a v kauze vystupovali dva utajení svědci. Obžalovaní se k vraždám nepřiznali a tvrdili, že kyselinu používali při čištění bazénů.

Před soudem stanulo původně 24 lidí, ale soud rozhodl, že přelíčení bude zatím vedeno pouze proti šesti mužům podezřelým ze čtyř vražd. Zbývající budou souzeni v samostatném procesu, který se bude týkat ekonomické kriminality. Skupina pachatelů měla připravit stát na daních o 122 miliónů korun fingovaným obchodem s bezcenným softwarem. V letech 2000 až 2002 založili síť 50 firem na Slovensku, v Česku, Chorvatsku a na Ukrajině, které mezi sebou fiktivně obchodovaly a vydělávaly na vrácení daně z přidané hodnoty od státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Gang kyselinářů soudí Speciální soud

Za přísných bezpečnostních opatření začal v úterý Speciální soud v bratislavském Justičním paláci proces s údajným zločineckým gangem, který má svědomí...

Výběr článků

Načítám