Hlavní obsah

Slovensko připravuje plošné testování, proběhne za dva týdny

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Slovensko připravuje plošné testování obyvatelstva na covid-19. Slovenský premiér Igor Matovič v sobotu oznámil, že v zemi proběhne plošné testování na koronavirus za čtrnáct dní během víkendu. Podle webu aktuality.sk jsou na nákup antigenních testů vyčleněny desítky milionů eur, ale úřady zatím o detailech nemluví.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Tři týdny připravujeme největší operaci, jaká kdy bude na Slovensku uskutečněna, a to testování všech obyvatel Slovenska,“ řekl předseda slovenské vlády na tiskové konferenci. Matovič potvrdil, že Slovensko za tímto účelem objednalo 13 milionů kusů antigenních testů. Tento test je možné vyhodnotit do 15 minut.

Příští víkend proběhne pilotní testování v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě, kde je epidemiologická situace nejhorší. K těmto okresům bude ještě přičleněno město Bardějov na východním Slovensku.

Na celou operaci bude dohlížet armáda a bude do ní zapojeno 43 tisíc lidí. „Domnívám se, že pokud je dnes někdo schopen takto logisticky náročnou operaci zvládnout, tak jsou to ozbrojené síly,“ řekl Matovič. Po celé zemi bude zřízeno asi 6000 odběrových míst.

„Všechna opatření týkající se poskytování zdravotní péče jsou konzultovány na úrovni konzilia epidemiologů, pandemické komise vlády a ústředního krizového štábu. Stalo by se tak i v případě plošného testování a všechna opatření a pokyny by se realizovala na základě usnesení těchto odborných týmů,“ uvedla ještě před premiérovým vystoupením mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Eliášová.

Slovenský premiér Matovič se v Bruselu ztrapnil v živém přenosu

Koktejl

Na Slovensku zaznamenali ve čtvrtek rekordních 2075 nových případů covid-19. V nemocnicích je 464 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho na JIP 18 a na plicní ventilaci 51 lidí. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 26 300 lidí a od začátku pandemie na Slovensku s koronavirem zemřelo 82 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám