Hlavní obsah

Slovensko přikryly dvoumetrové závěje

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA

Kalamitní stav vyhlásily ve čtvrtek úřady na východě Slovenska. Téměř 60 obcí totiž odřízl od světa mocný příval sněhu. Druhý stupeň sněhové kalamity platí i v Košicích. Kritická situace je i v Maďarsku, kde nepřetržitě sněží od úterka. Ve městě Sátoraljaújhely zemřeli tam dva lidé, když se pod návalem sněhu zřítila střecha malé výrobní haly.

Článek

V okolí Humenného museli hasiči vysvobodit osádky 40 automobilů a dvou autobusů z téměř dvoumetrových závějí. Zásoby potravin se už druhý den nedostaly do obce Strážne, kde čeká na pomoc téměř 700 obyvatel. Neprůjezdná je silnice mezi obcemi Moldava nad Bodvou a Turňa nad Bodvou. Mimořádná situace přetrvává rovněž v okresech Michalovce a Trebišov. V těchto okresech byly vyhlášeny mimořádné prázdniny.

Stovka vozů uvízla na silnicích

Více než sto obcí na jihovýchodě Maďarska bylo ve čtvrtek odříznuto od světa v důsledku silného sněžení a nárazového větru. Na některých místech se vytvořily závěje až do výšky dvou metrů, v důsledku čehož uvízlo na silnicích přes noc sto vozů. Jejich osádky zachránila před umrznutím armáda. Těžká vojenská technika rovněž odvezla několik žen z odříznutých obcí do porodnice.

Obyvatele zásobuje armáda

Na jihovýchodě Maďarska sněží bez přestávky od úterý. Kritická situace je především v župách Jász - Nagykun - Szolnok, Borsod -Abaúj - Zemplén. Zde úřady vyhlásily mimořádný stav a obyvatelstvo zásobuje potravinami armáda. Přes 180 obcí zůstalo odříznuto od okolního světa. Školy mají mimořádné prázdniny. Ve městě Sátoraljaújhely zemřeli dva lidé, když se pod návalem sněhu zřítila střecha malé výrobní haly.

Vlaky jsou značně zpožděny a autobusy se do některých obcí vůbec nedostaly. V průběhu čtvrtka se zhoršila situace také na severu země a neprůjezdné byly některé silnice v okolí města Nyíregyháza. Zde byla rovněž nasazena armáda. Situace se zhoršila také v okolí Székesfehérváru.

Reklama

Výběr článků

Načítám