Hlavní obsah

Tajná akce potvrzena. Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko dodalo Ukrajině protiraketový systém S-300, informovala televize Markíza. „Tajný přesun trval dva dny,“ uvedla. Informaci následně potvrdil i premiér Eduard Heger.

Foto: Profimedia.cz

Protiraketový systém S-300

Článek

Premiér Eduard Heger v pátek potvrdil, že Slovensko darovalo Ukrajině systém protivzdušné obrany S-300. „Věřím, že tento obranný systém pomůže zachránit co nejvíce nevinných životů před agresí Putinova režimu,“ uvedl na videu, které natočil ve vlaku cestou do Kyjeva a zveřejnil na sociální síti.

„Darování tohoto systému neznamená, že Slovensko se stalo součástí ozbrojeného konfliktu. Chci ubezpečit všechny občany Slovenské republiky, že ochrana našeho území je dostatečně zabezpečená a v dalších dnech bude posílena o další systém od našich spojenců,“ dodal předseda slovenské vlády.

Slovensko původně odmítlo žádost Ukrajiny na dodávku protiraketového systému S-300, protože za něj nemá adekvátní náhradu. Vzdušný prostor Slovenska však mezitím začaly chránit tři baterie protiraketového systému Patriot, které zemi dodalo Německo a Nizozemsko.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď potvrdil, že na Slovensko dorazí ještě čtvrtá baterie systému Patriot od americké armády. „Všechny baterie budou rozmístěné tak, aby pokryly území Slovenska, a budou zde do té doby, dokud to bude potřeba,“ uvedl Naď na sociální síti. Podle ministra jsou všechny čtyři baterie Patriotů v nejmodernější verzi PAC 3. „Poskytují nesrovnatelně vyšší obranný potenciál než nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987,“ dodal Naď.

Heger je na Ukrajině se špičkami Evropské komise

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (OLaNO) navzdory tomu opakovaně zdůrazňoval, že Slovensko ani tak nemůže dodat Ukrajině S-300, jak žádal Kyjev, protože baterie Patriotů jsou v zemi jen dočasně a za S-300 nemá Slovensko adekvátní náhradu.

Slovenský premiér nejel do Kyjeva s Fialou, teď pojede s šéfkou EK

Válka na Ukrajině

Na Ukrajinu dorazila v pátek s Hegerem i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. V Kyjevě mají jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a předsedou ukrajinské vlády Denysem Šmyhalem. Součástí delegace je také šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Heger už dříve na sociální síti uvedl, že přijel s konkrétním návrhem pomoci pro Ukrajinu. „S pomocí získat EU perspektivu za pomoci reformního týmu a nabídnout možnost přepravy obilovin do světa, protože Ukrajina je jedním z největších exportérů a přístavy zablokovalo Rusko,“ uvedl Heger.

Slovensko chce nabídnout převoz ukrajinské pšenice po železnici, aby se tím snížil tlak na zvyšování její ceny.

Přesun systémů S-300 na Ukrajinu nedopustíme, uvedl Lavrov

Válka na Ukrajině

Před cestou do Kyjeva Heger řekl, že Slovensko nabídne Ukrajině experty k vyšetřování zločinů ruské armády. „Slovensko podporuje vytvoření mezinárodního tribunálu na potrestání válečných zločinců na Ukrajině. Proto chci nabídnout prezidentu Volodymyru Zelenskému tým našich odborníků na vyšetřování válečných zločinů ruské armády,“ zdůraznil Heger.

Slovenský premiér zdůraznil, že pro evropskou demokratickou perspektivu Ukrajiny a pro bezpečnost Slovenska je prioritou vojenský úspěch Ukrajinců, aby se jim podařilo vyhnat ruské agresory ze svého území.

Slovensko nabídne pomoc Ukrajině při vyšetřování válečných zločinů

Válka na Ukrajině

Předseda slovenské vlády čelil kritice, že se nepřipojil k březnové cestě premiérů České republiky, Polska a Slovinska do Kyjeva. Heger to tehdy odůvodnil tím, že odborníci na bezpečnost mu tenkrát cestu nedoporučili.

Reklama

Výběr článků

Načítám