Hlavní obsah

Slovenskem zaznívají úvahy o předčasných volbách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenská opozice v úterý už druhý den blokovala práci parlamentu tím, že její poslanci nepracovali. Dokázali tím, že vládní koalice nemá potřebnou většinu 76 hlasů ve 150členném parlamentu. Stále častěji se ozývají hlasy, že situaci mohou vyřešit pouze předčasné parlamentní volby.

Článek

V úterý to připustil také předseda vládní Strany maďarské koalice (SMK) Béla Bugár. "Jediným východiskem ze současné krize jsou předčasné volby co možná nejdříve. Jsme připraveni předložit zákon o zkrácení volebního období," uvedl Bugár.

SMK se cítí dotčena postupem opozice, protože ta se dnes neprezentovala ani při svolání další schůze s jediným bodem programu, a tím mělo být zařazení náhradníka za v létě zesnulého poslance SMK Zsolta Kolósyho. "Považuji to za politický hyenismus," dodal Bugár.

Termín: příští rok

Předseda koaličního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Pavol Hrušovský oznámil, že v zájmu řešení situace zahájí jednání s opozičními stranami. "Očekávám, že mi opozice předloží návrhy k řešení současné situace," uvedl Hrušovský na mimořádné tiskové konferenci.

Předseda KDH nevyloučil konání předčasných voleb už v březnu příštího roku. Místopředseda opoziční Lidové strany HZDS Viliam Veteška navrhuje do té doby vytvoření nové vlády s účastí současné koalice i opozice.

Předseda parlamentu dnes po třech pokusech zahájit jednání parlamentu odložil schůzi zákonodárního sboru na středu. V sále byl dostatek poslanců, ale prezentovalo se maximálně 72 z nich, čímž zůstal parlament nadále zablokovaný. Koalici zatím nepodpořilo několik nezávislých poslanců, kteří v minulosti několikrát hlasovali s ní.

Vládním stranám chybí každý hlas. Například nezávislý poslanec Ivan Kiňo je hospitalizovaný, místo zesnulého Komlosyho ještě nenastoupil náhradník a nezávislý Ladislav Polka chce uzavřít písemnou dohodu s koalicí.

Demonstrace síly

Politolog Grigorij Mesežnikov označil současnou situaci za "demonstraci síly" opozice a nezávislých poslanců. "Dovedu si představit přesunutí voleb ze září 2006 na červen, ale není jasné, jakou cenu by musela koalice za takový kompromis zaplatit," dodal.

Podle komentáře deníku Pravda uhrála opozice v parlamentu malé vítězství. "Bez křiku zablokovala parlament a usvědčila koalici, že nemá dost sil na účinné vládnutí. Toto vítězství je však zřejmě pouze dočasné. Aby Robertu Ficovi vyšla jeho hra až do konce, musel by udržet blokádu parlamentu tři měsíce. Až poté by mohl prezident Národní radu rozpustit a iniciovat předčasné volby. A to se pravděpodobně nestane," píše Pravda.

Podle deníku se vládě Mikuláše Dzurindy nabízí dvě možnosti: dohodnout se s částí opozice na rekonstrukci vlády, nebo se dohodnout s nezávislými poslanci. Druhou možnost považuje deník za nejschůdnější. "Jenže udržet ve stoprocentní disciplině devět až deset nezávislých poslanců je nemožné," konstatuje Pravda.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám