Hlavní obsah

Slovenské ministerstvo vytáhlo do boje proti kuřákům

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Hořící cigareta v baru nebo restauraci, kde se podává jídlo, bude možná na Slovensku minulostí. Bývalý kuřák, ministr zdravotnictví Rudolf Zajac totiž připravuje nový protikuřácký zákon, který přivodí slovenským kuřákům těžké časy.

Článek

Kouřit bude možné pouze v restauraci, která má pro kuřáky samostatnou zděnou a neprůchozí místnost, kde bude zakázáno podávat jídla a nápoje. Prostě řečeno: kdo chce kouřit, nebude jíst ani pít.

Pokud bude zákon v této podobě schválen, tak například za kouření na autobusové zastávce bude hrozit pokuta ve výši až osmi tisíc slovenských korun.

Přísná omezení

Nebude se smět kouřit ani na železničních nádražích a ve vlacích. Zákaz kouření by měl platit na vysokých školách, na kolejích, v sociálních a zdravotnických zařízeních.

"Povinností ministerstva zdravotnictví je navrhovat a vytvářet takové zákony, které ochrání zdraví nejširších vrstev obyvatelstva. Chceme víc chránit nekuřáky. V přípravě zákona jsme využili podněty od občanů a kontrolních institucí," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Karol Farkašovský.

Není zatím jasné, jakou podporu Zajacův návrh získá, protože loni i méně přísný zákon neprošel. Ukázalo se, že mezi slovenskými poslanci je dost kuřáků. Sám ministr Zajac je bývalý silný kuřák, který už přes rok úspěšně abstinuje a vymýšlí na kuřáky tvrdé zákony.

Vzor v Evropě

Pokud by poslanci předložený zákon schválili, SR se zapojí do celosvětového boje proti kouření po boku Irska či Norska. V těchto zemích platí úplný zákaz kouření v barech a restauracích.

Návrh zákona obsahuje:

  • V barech a restauracích bude kouření povoleno jen v izolované místnosti.
  • Pokuta za porušení zákazu kouření dosáhne až osmi tisíc korun.
  • Pokutu může udělit policie, městská i železniční.
  • Ve zdravotnických a sociálních zařízeních, na vysokých školách a kolejích bude zákaz zřizování místností pro kuřáky.
  • V bufetech umístěných v těchto zařízeních bude zákaz prodeje tabákových výrobků.

Zdroj Právo

Navíc se ukázalo, že obavy irských barmanů, že po zákazu přijdou o klientelu, se nenaplnily. Vrátili se jim totiž nekuřáci, kterým předtím vadilo zakouřené prostředí. Podobný efekt očekává i slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám