Hlavní obsah

Slováky děsí přízrak exodu lékařů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po odeznění druhé vlny koronaviru a ukončení nouzového stavu na Slovensku reálně hrozí hromadný odchod lékařů a dalších zdravotnických pracovníků do zahraničí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislavská nemocnice na Kramárech

Článek

Odborníci upozorňují, že lékaři a zdravotnický personál jsou po dlouhé pandemii zcela vyčerpáni, hrozí jim vyhoření, ztráta motivace pracovat ve zdravotnictví nebo odejdou za lepším do zahraničí.

Už dnes chybí v systému tisíce zdravotníků, především anesteziologové, všeobecní lékaři, další specialisté a zdravotní sestry. „Kdo může, odejde do důchodu, další odejdou do zahraničí,“ upozornil Marian Kollár, prezident slovenské lékařské komory.

Němci lanaří nejlepší ještě jako mediky

„Zajímá vůbec někoho kompetentního, zda za rok či za pět let bude mít kdo léčit a starat se o pacienty?“ ptá se. Podle Ivety Lazorové, šéfky slovenské komory zdravotních sester a porodních asistentek, si po druhé vlně koronaviru chce pozastavit registraci až tisíc zdravotních sester.

Slovensko ruší nouzový stav

Evropa

Nový ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský připouští určitou frustraci zdravotníků, protože dlouhá léta se problémy neřešily. „Za problém považuje, že jakákoli změna a personální reforma se projeví nejdříve za pět let. Přiznal, že má informace o tom, že mnozí nejlepší medici už v pátém ročníku podepisují smlouvy s německými zaměstnavateli.

Premiér Eduard Heger zdůraznil, že stát plánuje finanční injekci do zdravotnictví ve výši 1,2 miliardy eur (30 miliard korun). Lékaři a sestry se obávají, že z nich se nakoupí přístrojové vybavení a budou se rekonstruovat a stavět nemocnice, ale na ně samotné se při reformách zapomene.

V nejbližších dnech začne Slovensko očkovat Sputnikem, tvrdí Matovič

Evropa

Ačkoli bratislavská všeobecná lékařka, která nechtěla medializovat své jméno, už dosáhla důchodového věku, během pandemie nepřerušila práci ani na jeden den. „Když měla covid kolegyně, se kterou se v obvodě střídáme, vzala jsem to i za ni. Už jsem se definitivně rozhodla, v létě odcházím do penze,“ řekla Právu.

Začátek očkování Sputnikem

Slovensko se chystá zahájit očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Na sociální síti na to nejprve upozornil expremiér a současný ministr financí Igor Matovič.

„Po výborných výsledcích testů v certifikované OMCL laboratoři v Maďarsku a po tříměsíčních obstrukcích se schyluje v nejbližších dnech k začátku očkování Sputnikem V. S ruskou stranou jsem o víkendu domluvil, že po testování vakcíny v registrované OMCL laboratoři dá souhlas se začátkem očkování. Těšte se, kdo se těšit chcete,“ uvedl Matovič.

Lengvarský později uvedl, že Sputnikem V by se mohlo začít očkovat v červnu. „Předpokládám, že začátkem června ji zařadíme do vakcinačního programu," řekl.

Vakcínu zatím neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), Slovensko proto zahájilo vlastní testy. Lengvarský potvrdil, že ruská strana dala souhlas s očkováním Sputnikem V na Slovensku a že země získala vyžadované dokumenty o vakcíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám