Hlavní obsah

Slaninu na Vánoce přijede do Británie zachránit 800 zahraničních řezníků

Londýn

Spojené království nabídne 800 krátkodobých pracovních povolení pro zahraniční řezníky a dělníky na jatkách. Kvůli nedostatku pracovníků hrozí asi stovce tisíc prasat útrata bez užitku. „Zahraniční řezníci přijedou do Británie zachránit Vánoce,” napsal The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dosud bylo na farmách utraceno přibližně šest tisíc prasat kvůli nedostatku místa,” uvedla v pátečním prohlášení Národní asociace řezníků (NPA). Krok vlády si nicméně považuje.

„Tohle nám pomůže a ukazuje to, že nás vláda konečně vyslechla,” myslí si asociace.

Brexit způsobil, že Británie trpí nedostatkem pracovníků v různých odvětvích od zemědělství a bankovnictví až po maloobchod a dopravu. Chybí tisíce řidičů kamionů, kteří by zboží rozváželi.

Řezníci ze zahraničí budou až do konce letošního roku moct žádat o takzvaná „sezonní víza”, která jim umožní cestovat a pracovat v Británii po dobu šesti měsíců, uvedlo ministerstvo dopravy.

Británii chybí také řezníci. Přes sto tisíc prasat bude nutné bez užitku utratit

Zahraniční

Tato víza byla v minulosti nejčastěji využívána pro brigádníky, kteří jezdili na Ostrovy sbírat ovoce.

Zastánci brexitu sice tvrdili, že odchod z EU zapříčiní konec „levné pracovní síly z Evropy”, nyní se ale ukazuje, že bez zahraničních pracovníků jde fungovat jen stěží.

Absence párků ve slanině zalarmovala vládu

Bulvární deník The Sun napsal, že se vláda probudila až poté, co lidi vystrašily zprávy o tom, že by na Vánoce mohly v obchodě chybět tradiční „pigs in blankets” (doslova prasátka v dece), tedy párky obalené ve slanině.

„Zahraniční řezníci přijedou do Británie zachránit Vánoce,” napsal v článku deník, který před pěti lety vehementně podporoval odchod z EU a jejího jednotného pracovního trhu.

Vláda přesto varovala, že víza pro pracovníky na jatkách nejsou trvalým řešením.

„Firmy musí učinit dlouhodobé investice do domácí pracovní síly ve Spojeném království, aby mohly vybudovat ekonomiku s vysokými mzdami a vysokou kvalifikací, namísto spoléhání se na zahraniční pracovníky,” uvedla vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám