Hlavní obsah

Skripal předával tajné zprávy neviditelným inkoustem

Právo, ama

Neviditelný inkoust používal dvojí agent Sergej Skripal, který se stal letos v březnu v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickým plynem novičok, pro předávání zpráv britským tajným službám. Do operací přitom v devadesátých letech zapojil i manželku, která se bezděčně stala „špiónkou“, když materiály převážela na Západ. V nové knize Skripal Files to píše novinář BBC Mark Urban.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Článek

Urban tvrdí, že se jako jediný zpravodaj s bývalým příslušníkem ruské vojenské rozvědky GRU nejen setkal, ale natočil s ním i četné rozhovory zhruba rok předtím, než byl otráven.

V knize popisuje mimo jiné důvody, proč se Skripal rozhodl pracovat pro Británii, i způsoby komunikace.

Dvakrát prý posílal po manželce Ljudmile, která jela na dovolenou do Španělska, knihu se stránkami popsanými tajnými vzkazy. Skripal podle autora tvrdil, že žena neměla o obsahu publikace ani tušení.

Kauza Skripal
Bývalý ruský agent Sergej Skripal, který pracoval i pro Brity, byl otráven společně se svojí dcerou Julijí letos 4. března v anglickém městě Salisbury. Podle vyšetřovatelů je otrávila nervově paralytická látka novičok. Británie i další evropské státy vzápětí ukázaly na Rusko jako na pravděpodobného viníka. Moskva jakýkoli podíl na útoku spáchaném látkou vyvinutou v sovětských laboratořích odmítá.
Na konci června se novičokem z nalezené lahvičky otrávila i dvojice lidí v Amesbury, které se nachází nedaleko Salisbury. Skripal, jeho dcera i Charlie Rowley otrávený v Amesbury přežili. Rowleyho přítelkyně Dawn Sturgessová na následky otravy zemřela.

Za informace pak údajně získal „tisíce dolarů“ v hotovosti. Mimo jiné tak prý ukázal na agenty GRU v Londýně a informoval o konfrontaci mezi GRU a tehdy nově vzniklou Federální bezpečnostní službou (FSB).

Podle britského listu autor původně chystal knihu o špionáži po studené válce. Po incidentu s otravou se však rozhodl zaměřit výhradně na případ exagenta.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v ochranných oblecích ohledávají okolí místa v Salisbury, kde byl nalezen otrávený Skripal

Reklama

Výběr článků

Načítám