Hlavní obsah

Skotové pomalu otáčí: Většina už by pro odtržení od Británie nehlasovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Po roce neobvyklé podpory skotské nezávislosti ukazují průzkumy veřejného mínění návrat do starých kolejí. Podle nově zveřejněných dat podporuje odtržení od Spojeného království 45 procent dotázaných Skotů, 47 procent by si přálo zůstat. V květnu čekají Skotsko parlamentní volby: v případě drtivého vítězství Skotské národní strany (SNP) se očekává vyhlášení referenda o nezávislosti.

Foto: Profimedia.cz

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

Skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou musela nově zveřejněná data zaskočit. Dlouhodobě totiž avizuje, že hodlá Skotsko vymanit ze sevření Spojeného království a dovést zpět do Evropské unie.

V případě, že by její SNP získala po květnových volbách ve skotském parlamentu většinu, hodlá vyhlásit referendum o nezávislosti – a to i přesto, že by jeho výsledky zřejmě nikdo neuznával. O složení britského království může totiž rozhodovat výhradně londýnský parlament.

Podle dvou průzkumů, které tento týden vyšly, by se většina Skotů vyslovila pro setrvání v unii. Průzkum společnosti Savanta ComRes zjistil, že si samostatnost v tuto chvíli přeje jen 45 procent dotázaných, 47 procent ji nechce.

Johnson je plachá myška, o nezávislosti si rozhodneme sami, slíbila skotská premiérka

Evropa

Druhý průzkum, tentokrát pod taktovkou agentury YouGov, ukázal poměry 51:49 ve prospěch zachování britského království v současné podobě. Autoři zároveň uvedli, že asi půlka Skotů si plebiscit tento rok vůbec nepřeje.

Downing Street: Žádné referendum nebude

Britský premiér Boris Johnson opakovaně vypsání referenda o skotské nezávislosti odmítl. Připomíná, že se Skotové měli možnost pro nezávislost vyjádřit v roce 2014, tehdy ale většina samostatnost nechtěla. Podle dohody obou vlád mělo jít o „generační událost”, což znamená, že by další pokus mohl být nejdříve za 20 let.

Soud rozhodne, jestli se Skotové smějí vzepřít Británii

Evropa

Skotské konzervativce čeká o víkendu sjezd, na kterém by měli projednat strategii pro ony nadcházející volby. S projevem by měl vystoupit přímo i premiér Johnson. Podle zjištění deníku Daily Telegraph hodlá referendum uprostřed pandemie znovu důrazně vyloučit.

„Fakt, že předseda vlády a jeho konzervativní kolegové tráví tolik času diskusemi o tom, jak bojovat proti podpoře nezávislosti, ukazuje, že se připravují na referendum, o kterém ví, že je nevyhnutelné,” komentoval Johsonovy plány místopředseda skotské SNP Keith Brown.

Reklama

Výběr článků

Načítám