Hlavní obsah

Silné bouřky už dorazily do Německa, padaly kroupy velké jako tenisáky

– Mnichov • Aktualizováno

S bouřkami se v pondělí potýká Německo. Mnichov a okolí večer zasáhlo silné krupobití. Kroupy dosahovaly podle svědků velikosti tenisového míčku. Bouřky vyvracely i stromy, hlásila agentura DPA. Nejméně dva lidé byli kroupami lehce zraněni. S bouřlivým počasím musí podle předpovědí Němci počítat i v úterý. Výstrahu vydali i čeští meteorologové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouřky a kroupy v NěmeckuVideo: AP

 
Článek

Silná bouřka s krupobitím večer zasáhla mnichovskou aglomeraci. Očití svědkové hovořili podle DPA o kroupách o velikosti tenisového míčku na dálnici A 96 poblíž města Germering západně od Mnichova.

Mluvčí hornobavorské policie uvedl, že se uskutečnilo mnoho výjezdů kvůli rozbitým oknům a sklům automobilů. Kromě toho bouře vyvrátila mnoho stromů. Podle mluvčího měly kroupy velikost golfových míčků. Německá meteorologická služba DWD zaznamenala kroupy o průměru pěti centimetrů. Policie evidovala více než 300 tísňových volání.

Bouře zkomplikovala v Mnichově a okolí příměstskou železniční dopravu. Narušena byla celá síť městské dráhy; na některých místech spadly do kolejiště stromy.

DWD varovala před silnými bouřkami s vydatnými dešti, kroupami a silným větrem. Během večera a první poloviny noci se mají bouřky přesunout severním směrem do spolkových zemí Sasko-Anhaltsko a Braniborsko a na jih Dolního Saska. Po půlnoci mohou bouřky zasáhnout celý severovýchod Německa.

Meteorologové upozornili, že bouřky i krupobití mohou být velmi silné. Poryvy větru mohou dosahovat rychlosti až 120 kilometrů za hodinu. Kroupy mohou mít velikost až pět centimetrů.

Kvůli nepříznivému počasí museli pořadatelé předčasně ukončit pondělní hrací den na tenisovém turnaji ve Stuttgartu.

Rovněž v úterý se mají podle DWD v Německu vyskytovat bouřky, zejména v pásu od okraje Alp na jihovýchodě Bavorska až po Baltské moře.

Uhašen byl mezitím velký lesní požár v oblasti někdejšího vojenského cvičiště u braniborského Jüterbogu. Zasaženo bylo do neděle 744 hektarů lesního porostu, což odpovídá ploše více než 1000 fotbalových hřišť. Mnohadenní zásah hasičů komplikovala skutečnost, že prostor je plný staré munice. Až do roku 1992 oblast využívala armáda.

Před silnými bouřkami a krupobitím varovali i čeští meteorologové. Bouřky, které zasáhnou v pondělí večer severozápad republiky, mohou být doprovázeny i přívalovými srážkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám