Hlavní obsah

Severoirská policie zatkla čtyři muže kvůli vraždě novinářky

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Creggan, Londonderry

Detektivové severoirské policie ve středu zatkli čtyři muže v souvislosti se smrtí 29leté novinářky Lyry McKeeové. Tu někdo z nacionalistů zastřelil během nepokojů v Londonderry v dubnu 2019. K vraždě se přihlásila organizace tvářící se jako Nová irská republikánská armáda (Nová IRA). Argumentovala tím, že McKeeová stála vedle „nepřítele”, tedy policie. Právě na její příslušníky střela mířila.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděná novinářka Lyra McKeeová

Článek

Muži, ve věku 19, 20, 21 a 33 let, byli zatčeni v oblasti Londonderry. Policie smrt novinářky vyšetřuje jako teroristický čin.

„Tato zatčení jsou vyvrcholením detailního dvouletého vyšetřování Lyřiny vraždy a událostí, které jí předcházely,” uvedl superintendant Jason Murphy.

Násilnosti ve čtvrti Creggan tehdy vypukly po policejní razii, jejímž cílem bylo zabránit útokům plánovaným na víkend. Výtržníci házeli po policistech desítky zápalných lahví a zapálili přitom dvě auta.

McKeeovou zasáhl projektil v době, kdy na místě sledovala dění. Podle dostupných informací tam nebyla pracovně, nicméně v době své smrti psala knihu o záhadných zmizeních několika dětí a mladých mužů během konfliktu v Severním Irsku.

Ke smrti novinářky v Londonderry se přihlásila Nová IRA

Evropa

Radikálové z Nové IRA uvedli, že novinářka byla zabita v okamžiku, kdy „stála vedle sil nepřítele“, jak označuje skupina britskou policii. Právě na policisty podle prohlášení střelec mířil.

Kvůli násilnostem v Londonderry už byl jeden muž, 53letý Paul McIntyre, obviněn z vraždy. Další muž byl obviněn z výtržnictví a dalších trestných činů souvisejících s událostmi toho večera.

Frustrace z covidu, brexitu, ze všeho. Severoirské násilné nepokoje neberou konce

Evropa

Tři desetiletí sektářského násilí v Severním Irsku mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3600 obětí, ukončila na velikonoční Velký pátek v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Nová IRA tuto Velkopáteční dohodu odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám